15/5/10

Στη Βουλή ο Καλλικράτης, στα Τζουμέρκα τα Κατσανοχώρια .

Μόλις δύο αλλαγές στην Ήπειρο περιέχει το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών για τον Καλλικράτη, που κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή. Σύμφωνα λοιπόν με το τελικό πια σχέδιο που σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, ο Δήμος Κατσανοχωρίων συνενώνεται με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αντί με το Δήμο Δωδώνης. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο Νομό Θεσπρωτίας όπου ο Δήμος Παραποτάμου συνενώνεται με το Δήμο Ηγουμενίτσας αντί του Δήμου Φιλιατών.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως και για αυτή του Δήμου Παμβώτιδας, όπου είχαν προκληθεί αντιδράσεις δεν γίνεται καμία τροποποίηση και ο σχεδιασμός διατηρείται έτσι όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών από το Υπουργείο.

Το νομοσχέδιο συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.


Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις".

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ, από το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Πηγή:
http://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου