7/11/11

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης

Παρουσιάστηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου το έργο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Αγροτικής Αναγέννησης». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από στελέχη της Ε.Δ.Α. και της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.» έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας σύνταξης των Ολοκληρωμένων Σχεδίων και της διαδικασίας υποβολής και επεξεργασίας των προτάσεων των Δήμων.
Την παρουσίαση παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα «σχέδια αποτελούν μια ανάσα για τους Δήμους, οι οποίοι την περίοδο αυτοί δεν έχουν άλλους χρηματοδοτικούς πόρους».  Πρόσθεσε ακόμη ότι η προεργασία είχε ξεκινήσει από την πρώην Κρατική Περιφέρεια,  η οποία είχε αναθέσει σε τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, βάσει δε αυτής της μελέτης προέκυψαν και οι επιλεγείσες περιοχές.
Επίσης επεσήμανε ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν δεν θα πρέπει να  περιλαμβάνονται ως επιλέξιμες στο πρόγραμμα «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».   «Τώρα-  κατέληξε ο Περιφερειάρχης- καλούνται οι Δήμοι που  περιοχές τους περιλαμβάνονται στα σχέδια να ετοιμάσουν τα τεχνικά δελτία και να έχουν ώριμες μελέτες».  
O Γενικός Διευθυντής της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.» κ. Γεράσιμος Παπαηλίας, ανέφερε ότι τα έργα που μπορούν να ενταχθούν πρέπει  αφορούν  την Κοινωνική Μέριμνα, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω όμως  των Δήμων. Κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί πλαφόν στις προτάσεις, τόσο ως προς το κατώτατο, όσο και προς το ανώτατο όριο προϋπολογισμού,  ενώ το συνολικό ύψος της δαπάνης για την Ήπειρο, υπολογίζεται σε 15 εκ. ευρώ.
 Η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.»  αύριο ξεκινά την αποστολή εγγράφου προς όλους τους Δήμους, με επισυναπτόμενο τεχνικό δελτίο, καλώντας τους να υποβάλλουν εντός 15 ημερών προτάσεις με έργα που θα είναι επιλέξιμα και θα είναι ώριμα σε σημαντικό βαθμό.
Στις ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ εντάσσεται και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με τις παρακάτω περιοχές:
Πράμαντα
      Αμπελοχώρι
    Ραφταναίοι
  Ματσούκι
    Καλλαρύτες 
Συρράκο



                                                                          ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
    ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

    1. ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ·         Έργα βελτίωσης εσωτερικής οδοποιίας οικισμών – κατασκευής εντός σχεδίων επέκτασης οικισμών
    ·         Έργα προστασίας δομημένου περιβάλλοντος (διαμόρφωση ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα εντός οικισμών)
    ·         Έργα βελτίωσης – ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων
    ·         Αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων με σαφή και προκαθορισμένο στόχο λειτουργίας

    1. ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ·         Έργα αποκατάστασης υποβαθμισμένων δημοσίου συμφέροντος περιοχών από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. εγκαταλελειμμένα λατομεία,  χώροι απόθεσης απορριμμάτων)
    ·         Πιλοτικά έργα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και ειδών σε περιοχές NATURA
    ·         Ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης επισημασμένων περιοχών
    ·         Έργα για την προώθηση της επισκεψιμότητας σε επισημασμένες περιοχές


    1. ΕΡΓΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ·         Έργα διαμόρφωσης υποδομών για τη λειτουργία αγορών προώθησης τοπικών προϊόντων  (π.χ. λαϊκές αγορές, τοπικής εμβέλειας εμπορευματικών κέντρων)
    ·         Έργα ολοκληρωμένης προβολής – προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, τοπικά προϊόντα) ομογενών περιοχών
         ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του το αργότερο έως τις 21.11.2011   

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου