4/8/13

Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» παρουσιάζει: «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ»



Ξεκίνησαν και για φέτος οι παραστάσεις της δημοτικής  θεατρικής ομάδας«βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για το έργο αλλά και το πρόγραμμα των παραστάσεων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

            Το έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», σε διασκευή Δημήτρη Πιατά, ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι η Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
            Πρόκειται για μια αντιπολεμική κωμωδία, που αναφέρεται στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τα μηνύματά του είναι διαχρονικά και επίκαιρα.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
Επιμέλεια μουσικής – video: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΙΑΣ

Παίζουν:
ΡΙΖΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΙΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΜΑ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΥΛΗΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ
ΠΑΝΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Οι παραστάσεις που θα δοθούν είναι:
3 Αυγούστου: ΜΙΧΑΛΙΤΣΙ
4 Αυγούστου: ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
5 Αυγούστου: ΡΑΦΤΑΝΑΙΟΙ
6 Αυγούστου: ΜΑΤΣΟΥΚΙ
11 Αυγούστου: ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΣΥΡΡΑΚΟΥ
12 Αυγούστου: ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ
16 Αυγούστου: ΠΗΓΑΔΙΑ
17 Αυγούστου: ΜΟΝΟΛΙΘΙ
18 Αυγούστου: ΛΑΖΑΙΝΑ

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία του καλού Στρατιώτη Σβέϊκ σχεδόν ξεκινά με τη λέξη Σεράγεβο. Η πολυεθνική Βοσνία –Ερζεγοβίνη αποτελούσε πάντα την πιο εύφλεκτη  πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και η πρωτεύουσα της καλύτερη σκηνή για μια πολεμική πρεμιέρα. Εκεί δόθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος 1914-1918.
Ο μεγάλος πόλεμος που αποτέλεσε μια τετράχρονη σφαγή βάρβαρη και σουρεαλιστική. Περίπου 10 εκατ. Άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 20 τραυματίστηκαν σε αυτό το παράλογο θέατρο που δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο πόλεμο.
Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με την υπόσχεση της μεγαλοπρέπειας, της τιμής και της δόξας και τέλειωσε σαν μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία, ένα χωρίς νόημα μακελειό , το οποίο συνεχίστηκε μέχρι να επέλθει η πλήρης εξάντληση γιατί κανείς δεν ήξερε πώς να το σταματήσει
Ο Χάσεκ αποδίδει τέλεια αυτό το σουρεαλιστικό κλίμα βάζοντας το Σβέϊκ του να μπερδεύει τις γραμμές του μετώπου, να περνά ανυποψίαστος τις γραμμές του εχθρού, να πιάνει ψιλή κουβεντούλα  με τον απηυδισμένο από τον πόλεμο  εχθρό του.


Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Α. Σεντελές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου