28/1/13

Εκδήλωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας: «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ – 2013»


ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ
ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Υπερθέαμα από τα Ηπειρώτικα χορευτικά συγκροτήματα στο Σ.Ε.Φ

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας


Εντυπωσίασαν το Πανελλήνιο, για μια ακόμη φορά οι Ηπειρώτες με την αθρόα συμμετοχή τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), όπου οι Απόδημοί τους πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 την πανηγυρική εκδήλωση, «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Την εκδήλωση οργάνωσε με επιτυχία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) υπό την προεδρία του δραστήριου Γιώργου Οικονόμου και των ακάματων άμεσων συνεργατών του κυρίως των Συμβούλων οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο προεδρείο. Ακόμη
ιδιαίτερης μνείας χρήζει και  ο Κώστας Μπατσής για τις  υπηρεσίες  τις οποίες προσέφερε.
Η Π.Σ.Ε. τυχαίνει της καθολικής αναγνωρίσεως όλων των πολιτιστικών Σωματείων της χώρας ως κατέχουσα πρωτεύουσα θέση, αφού επί σειρά ετών πραγματοποιεί την κορυφαία εκδήλωση «Κοπής της Πίτας του Ηπειρώτη», με πάνδημη συμμετοχή των Αποδήμων Ηπειρωτών τους οποίους συνενώνει με πατριωτικό παλμό  στον ίδιο χώρο του περικαλλούς, και εστεγασμένου Σ.Ε.Φ. Νέου Φαλήρου.
Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. στέλνοντας μήνυμα ενότητας, συλλογικής δράσης και αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή λαίλαπα, διευρύνει την συνεργασία κάθε φορά και με άλλους  πολιτιστικούς φορείς της χώρας.
Πέρσι οι Απόδημοι Ηπειρώτες στην «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ» συνεργάστηκαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, ενώ στην φετινή εκδήλωση κλήθηκε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος η οποία συμμετείχε με αντιπροσωπευτικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των Ποντίων της Ηπείρου και της Αττικής.

Δίκαιος λοιπόν είναι ο έπαινος που αξίζει να αποδίδεται στους Ηπειρώτες οι οποίοι ομονοούντες έκαναν θεσμό αυτή την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου στον πατριωτικό και ένθερμα ευχετήριο για την νέα χρονιά λόγο του είπε:

«Σεβασμ. Μητροπολίτα Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομε, Αγαπητοί Προσκαλεσμένοι, Αγαπητοί Συμπατριώτες Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου.

Καλώς ανταμωθήκαμε, για να βιώσουμε για μια ακόμα φορά, το γνήσιο, τον ανθρώπινο παραδοσιακό μας πολιτισμό, με τα τραγούδια της ζωής. Της ξενιτιάς και του νόστου, της χαράς και της λύπης, του γάμου και του χάρου. Με τους σκοπούς μας τους μακρόσυρτους και τους χορούς μας που μετατρέπουν σε ήχο και ρυθμό τ΄ ανθρώπινα συναισθήματα και που αυτά δεμένα σε μια δυναμική ζωογόνα ενότητα εκφράζουν την πίστη στη ζωή και τον άνθρωπο. Το κλαρίνο μας το λαούτο, το βιολί και το ντέφι μαζί με την ποντιακή λύρα ας ηχήσουν σήμερα παντού σαν ο παιάνας της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής ισορροπίας  και ας κατατροπώσουν τους απαίσιους κρότους των κεφαλών του οικονομικού πολέμου κι ας πείσουν  τους υποστηρικτές τους, ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Γι΄ αυτό και μείς αφιερώσαμε τούτη τη γιορτή στην Ήπειρο του πολιτισμού, της νεολαίας και της αλληλεγγύης.


Από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμά μας, στην αρχή μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον τόπο μας, μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον Ηπειρώτη και κατά συνέπεια για όλο  το λαό μας, για το λαό μας, που δίχως να το ξέρει και χωρίς να το θέλει, οδηγήθηκε στη φτώχεια και στη μιζέρια, στην ανεργία, στην κάθετη πτώση του βιοτικού του επιπέδου, σε πλήρες θα έλεγα οικονομικό και κοινωνικό  αδιέξοδο, στέλνουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα, Ηπειρώτικο μήνυμα υπερήφανης αντίστασης και αγώνα στη μοίρα που μας χαλκεύουν. Μήνυμα αγονάτιστης αντίστασης, όπως ορίζει και επιτάσσει το αγωνιστικό και αξιακό προγονικό μας ήθος:


Το αγωνιστικό προγονικό μας ήθος, που το ανασαίνουμε στα Σουλιώτικα τραγούδια μας, στο έπος του 40-41 και στο μεγαλείο της Εθνικής μας αντίστασης.

 Το αξιακό και προγονικό μας ήθος , το ήθος του Ηπειρώτη , που είναι ταυτισμένο στην κοινή Ελληνική συνείδηση: Με την παράδοση , τον διαφωτισμό, την παιδεία , τον πολιτισμό  , την εθνική ευεργεσία , το κοινοτικό πνεύμα και την αλληλεγγύη.

Κι επειδή στα δύσκολα οι λαοί κρατιούνται από την ψυχή τους, εμείς οι Ηπειρώτες που το ξέρουμε πολύ καλά το μάθημα της ιστορίας, στέλνουμε πάνω από όλα: Μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης που είναι μήνυμα «επιστροφής» στο αξιακό βάθος της Ελληνικής ψυχής, που είναι η αστείρευτη πηγή της μεγάλης δύναμης του λαού μας, για να ξαναεστιάσει γερά: τον μίτο της λεβεντιάς που συμπυκνώνει την ευψυχία και την αντρειοσύνη των προγόνων μας στην τρισχιλιετή ιστορική μας διαδρομή.

 Τον μίτο του φιλότιμου, που συμπυκνώνει τη βαθύτερη ουσία της αξιακής μας παρακαταθήκης, ορίζοντας τον ηθικό μας κώδικα, την ευγένεια και την αξιοπρέπειά μας.  Τον μίτο επίσης της δημιουργικότητας, της ασίγαστης δημιουργικότητας του Έλληνα με όλα τα ποιοτικά στοιχεία που την συνοδεύουν.

Μαζί όμως με το μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης, στέλνουμε και μήνυμα αλληλεγγύης, όχι μόνο στην απλή φιλανθρωπική της εκδοχή αλλά ως ανεκτίμητο προαπαιτούμενο της πιο προωθημένης συλλογικότητας και πατριωτικής αλληλοστήριξης, που ήταν πάντοτε η πρωταρχική ιδιότητα συνοχής και προκοπής των Ηπειρώτικων κοινοτήτων όπου γης. Αλλά η αλληλεγγύη σ΄ αυτήν την προωθημένη της εκδοχή, ήταν και θεμελιακή αρετή όλων των Ελλήνων στις πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας.

 Γι΄ αυτό και πρέπει να την ψάξουμε στο σκληρό δίσκο της πολιτιστικής μας συνείδησης, μαζί με πολλές ξεχασμένες αρετές μας, της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της συλλογικής δράσης  που τόσο τις έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε σε μετατροϊκανό ξέφωτο.  

Γιατί αγαπητοί μου συμπατριώτες,  δεν θα βγούμε από το πολύ βαθύ χαντάκι, που μας έριξε η πολιτική αφροσύνη και η κακοδιαχείριση   της μεταπολίτευσης,  χωρίς αγώνα και κυρίως χωρίς πολιτιστική αντίσταση, που είναι η στέρεη  βάση της υπερήφανης καθολικής αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή επικυριαρχία.

 Κι εμείς από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμα, στέλνουμε παντού το μήνυμά μας πώς η αντίσταση, όπως την υπαγορεύει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, θέλει δύναμη, θέλει  λεβεντιά, θέλει φιλότιμο, θέλει εμπνευσμένη δημιουργικότητα, θέλει μαζί με όλα αυτά και πάνω απ΄ όλα αυτά ενότητα και αλληλεγγύη.

Ο Βάρναλης  μας το λέει απλά : «πώς εδώδε να βγούμε ; όχι ένας , ένας! Όλοι μαζί και μοναχός κανένας ! Σαν φτάσ΄ η εσχάτη ανάγκη να σωθεί,  ενωμένος λαός θα σηκωθείς.


 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τον Σεβασμ., Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο που ασμένως αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας,  όλους τους επίσημους προσκαλεσμένους μας που τιμήσατε τη γιορτή μας με την παρουσία σας.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, την ''Φέτα Ήπειρος'', την Εθνική Τράπεζα, την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ),  την τηλεόραση ΕΡΤ  και το ραδιόφωνό της στα Γιάννινα για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στην Ήπειρο. Ευχαριστούμε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και της Αθήνας,  τον   έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την πολύτιμη προβολή της εκδήλωσής μας . Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις κομπανίες μας,  τα χορευτικά μας, τις χορωδίες, τα παιδιά, τους γονείς, τους χοροδιδασκάλους,  όλους τους μουσικούς και τεχνικούς για την άξια τούτη δουλειά τους. Ευχαριστούμε τους παρουσιαστές μας ηθοποιούς. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Ποντιακών  Σωματείων Ελλάδος και γενικά τους Πόντιους, που ήλθαν από την Ήπειρο, από την Νέα Σινώπη, την Νέα Σαμψούντα και την πόλη της Πρέβεζας, αλλά και αυτούς των Ποντιακών Συλλόγων της Αττικής  που είναι μαζί μας  και έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωσή μας  και τέλος ευχαριστούμε όλους  εσάς που δώσατε και πάλι το παρόν στην εκδήλωσή μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες  υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία κι ευχόμαστε να αποβεί χρόνος διεθνούς ειρήνης, χρόνος προκοπής και προόδου για τον τόπο μας και να φέρει σε όλους εσάς Υγεία, χαρά και ευτυχία .

                                                                                                         Σας  ευχαριστώ».


Αμέσως μετά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, ενώ  παρίστατο και ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχ/της π. Νήφων Καπογιάννης.
Χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη χορευτικών συγκροτημάτων  Ηπειρώτικων πολιτιστικών Σωματείων, με τους χορούς τους παρουσίασαν  ένα φαντασμαγορικό θέαμα υπό την Ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική πανδαισία, απ΄ το κλαρίνο, το λαούτο, το ντέφι,  το βιολί, και τα τραγούδια της Ηπειρώτικης  λεβεντιάς από τις διάφορες κομπανίες. με γνήσιους λαϊκούς καλλιτέχνες. Τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική αφιερωμένα στους αγώνες του Σουλίου, στην απελευθέρωση της Ηπείρου  πριν 101 χρόνια, στην αγάπη, στην ξενιτιά κ.ά. Συμμετείχαν οι κομπανίες, του Νίκου Φιλιππίδη, του Λευτέρη Γκιώκα, του Θοδωρή Γεωργόπουλου, του Ηλία Πλαστήρα, του Κώστα Βαρδή και οι Λαλητάδες.
Εμβόλιμα, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν και τα Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα  τα οποία επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που είχε καταλάβει τις κερκίδες του Σταδίου.

Όλα συντονίστηκαν άψογα με τις καθοδηγήσεις των έμπειρων ηθοποιών Παρασκευής Κατσάνη, Βασιλικής Τσεκούρα και του συντονιστή δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα.  
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία  «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στην «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου» και στην «Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων». Τα βραβεία παρέλαβαν  ο Νίκος Τζόντζιος και ο Μιχάλης Παπαγγελής αντίστοιχα. Ακόμη δόθηκαν βραβεία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΙΑΣ» στους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Ελευθέριο Γείτονα και Δημήτρη Γιαννιώτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, βουλευτές της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου,  από τον επιχειρηματικό χώρο και από άλλους φορείς κ.ά
Χορηγοί της μεγαλειώδους εκδήλωσης ήταν:
η εταιρεία «Φέτα Ήπειρος», η Εθνική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το ενεχυροδανειστήριο του Ιωάννη Παπά, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο Ιωαννίνων όπως και πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης της Αττικής.
Ο Σεβ. Μητρ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος με τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε




Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα στην εκδήλωση της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου