2/3/12

Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων



Απόσπασμα προβλημάτων και προτάσεων από την 1η συνάντηση που διοργάνωσε η επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου μας                  (εισηγητής :Ζώνιος  Άγγελος)

Η επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής είναι ένα νέο όργανο, συγκροτήθηκε πριν 2 μήνες περίπου και έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Δήμο. Δεν έχει αυτονομία, δεν έχει προϋπολογισμό δικό της δηλαδή, δεν παύει όμως να είναι ένα θεσμικό όργανο που όταν θα καταθέτει επεξεργασμένες και σοβαρές προτάσεις, στα μέτρα του εφικτού βεβαίως, θα είναι δύσκολο να μη τις υλοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει τη δυνατότητα επίσης θεσμικά να συνομιλεί με τις αντίστοιχες επιτροπές σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αυτονόητο και στο χέρι όλων μας ότι για να παρουσιάσει έργο αυτή η επιτροπή, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια , μακριά από εσωστρέφειες προς όφελος όλων μας.


Είναι γνωστό συνάδελφοι ότι ο Τουρισμός είναι η βιομηχανία της περιοχής μας και τα μόνα έσοδα στη περιοχή μας προέρχονται από αυτόν. Σκεφθείτε π.χ. την Πράμαντα χωρίς επισκέπτες. Όλοι οι νέοι που δραστηριοποιούνται με ξενώνες, εστίαση, είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ. θα έφευγαν με τις οικογένειές τους και το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων θα γινόταν χωριό συνταξιούχων.
Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως δήμος για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή.
1. Ανεπαρκής και συνάμα δύσκολη επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα Ιωάννινα και Άρτα καθώς και ανύπαρκτη σχεδόν ενδοεπικοινωνία μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων. Η 2η και η 3η επαρχιακή οδός παραμένουν ως είχαν κατασκευαστεί εδώ και 50 χρόνια, εάν εξαιρέσει κανείς τις διαπλατύνσεις που κατασκευάζονται τώρα από το Ελληνικό έως Καλέντζι.
2. Ανισομερής τουριστική ανάπτυξη μεταξύ οικισμών. (Πράμαντα- Συρράκο, Καλαρύτες -Άραχθος)
3. Παντελής έλλειψη προβολής της περιοχής μας στο εξωτερικό και ελάχιστη προβολή στο εσωτερικό. (Τα Τζουμέρκα δεν τα γνωρίζουν παρά ελάχιστοι Έλληνες,)
4. Ανεπαρκής συλλογική προσπάθεια των ιδιωτών που απασχολούνται στον τουρισμό. (Π.Χ. Υπάρχει μεγάλη εσωστρέφεια και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Άραχθο)
Και εκτός από τα παραπάνω συνάδελφοι είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κρίση που περνάει η χώρα μας που βεβαίως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη περιοχή μας.
Η πληρότητα στους ξενώνες έχει μειωθεί κατά πολύ, τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί επίσης κατά πολύ όπως πετρέλαιο, ρεύμα, χαράτσια, ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και πολλά άλλα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά. Ανατρέπεται η κρίση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί αυτό, ωστόσο υπάρχουν πράματα που η Πολιτεία, η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκητη μπορούν να βοηθήσουν και έτσι να υπάρξουν τουλάχιστον λιγότερες απώλειες.
Όσον αφορά τη πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει και να αφαιρέσει την ασφάλιση από τον ΟΑΕΕ στις μικρές μονάδες και να βρει άμεσα λύση στο θέμα της τιμής του πετρελαίου.
Όσον αφορά την Περιφέρεια
Προσβασιμότητα: Δεν υπάρχει καμία μελέτη στον ορίζοντα. Προτείνουμε ο Δήμος Β. Τζουμέρκων και ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων με κοινές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων τους να πιέσουν την Περιφέρεια για μελέτη διαπλάτυνσης και μικρών παρεμβάσεων στο δρόμο Πλάκα -Ματσούκι και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή του. Επίσης το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Β. Τζουμέρκων να πάρει απόφαση και να αποσταλεί στην Περιφέρεια για το δρόμο Ιωάννινα - Συρράκο.
Σήμανση: είναι άθλια και παραπλανητική (διαβάζω το πώς θα ’ρθείτε του Χρ. Λάμπρη),
(Όσοι έρχονται από Θεσσαλονίκη / Μέτσοβο.
Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, φτάνετε στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. (Προσοχή να μην βγείτε από την Εγνατία στην έξοδο που λέει προς "Ζαγόρι / Τζουμέρκα" στο ύψος του Αράχθου, αλλά να συνεχίσετε μέχρι να περάσετε στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων). Φτάνοντας στο ύψος της πόλης των Ιωαννίνων, περνάτε τα διόδια (δεν λειτουργούν) και συναντάτε πινακίδα για έξοδο προς "Ιωάννινα / Τζουμέρκα". Η έξοδος αυτή ωστόσο δεν λειτουργεί ακόμη από την πλευρά αυτή. Για τον λόγο αυτό συνεχίζετε μέχρι την επόμενη έξοδο προς Ιωάννινα και βγαίνετε δεξιά. Αμέσως μόλις βγείτε, στρίβετε αριστερά, περνάτε κάτω από την ανισόπεδη γέφυρα και ξαναμπαίνετε στην Εγνατία με κατεύθυνση το Μέτσοβο. Φτάνοντας ξανά στην έξοδο της Εγνατίας προς Τζουμέρκα από την άλλη πλευρά, βγαίνετε δεξιά. Μόλις βγείτε από την έξοδο της Εγνατίας προς Τζουμέρκα, συναντάτε έναν παράδρομο παράλληλο με την Εγνατία, και στρίβετε αριστερά. Μετά από 600 μέτρα συναντάτε σταυροδρόμι προς Ιωάννινα αριστερά, προς Συρράκο - Χουλιαράδες ευθεία και προς Καλέντζι-Άγναντα δεξιά. Μηδενίζετε το κοντέρ και στρίβετε δεξιά. Προσοχή!!!! Στην διασταύρωση αυτή υπάρχει παραπλανητική πινακίδα που λέει Τζουμέρκα - Πράμαντα ευθεία, μέσω των χωριών Χαροκόπι, Χουλιαράδες. Εσείς πρέπει να στρίψετε δεξιά από τον δρόμο που οδηγεί προς Τζουμέρκα - Άγναντα και Καλέντζι. )
Για το θέμα της απαράδεκτης σήμανσης είχαμε συνομιλία με τον Δήμαρχο μου ο οποίος μου είπε ότι θα δει εάν είναι εφικτό να κάνει τη μελέτη ο Δήμος και να προσπαθήσουμε να τη χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.
          

Όσον αφορά το Δήμο:
Η έλλειψη προβολής των Τζουμέρκων δεν τα έχουν καταστήσει ακόμη ως προορισμό. Αυτό το θέμα συνάδελφοι είναι πολύ σημαντικό. Οφείλεται βεβαίως και στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι ο Νομός Ιωαννίνων. ο Νομός Άρτας και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ανάγκη τα Τζουμέρκα. Έχουν ανάγκη ένα νέο προορισμό ο οποίος θα βοηθήσει την οικονομία όχι μόνο τηνς περιοχής μας αλλά και της Ηπείρου γενικότερα.
Προτείνουμε εκτός των συμπερασμάτων που θα βγούν από αυτή τη συνάντησή μας να βάλουμε και τα παρακάτω θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο:
1. Δημιουργία 10λεπτου video καθώς και video χρονικής διάρκειας 2 -3 λεπτών και 30΄΄ με αξιοθέατα-δραστηριότητες της περιοχής μας και στοχευμένη διαφήμιση σε Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα. Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών π΄χ. κατά τη χειμερινή περίοδο εκτός από τις αργίες, θα διαπιστώσει ότι οι επισκέπτες αυτοί εργάζονται κατά τη θερινή περίοδο και κάνουν τις διακοπές τους το χειμώνα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να εστιάσουμε τη διαφήμιση σε θερινούς προορισμούς όπως π.χ. νησιά, Χαλκιδική κ.λ.π. Η δημιουργία αυτού του spot πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη και μπορούμε να το υλοποιήσουμε με το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. (3.000 το κόστος)
2. Ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων έτσι ώστε να καταστεί η περιοχή μας και θρησκευτικός προορισμός ο οποίος απευθύνεται σε τελείως διαφορετικό κοινό που δεν έχει προσεγγίσει ακόμη την περιοχή μας. (Ασφαλώς και μπορεί να είναι μια ενότητα του σποτ). Κατά πληροφορίες αναμένεται και πρόγραμμα ΕΣΠΑ για θρησκευτικό οδηγό στη Περιφέρειά μας όπως έχει συμβεί και σε άλλες Περιφέρειες και εκεί μπορούν να συμπεριληφθούν τα θρησκευτικά μας μνημεία.
3) Εξοπλισμό περιπτέρου για εκθέσεις. Είναι γεγονός συνάδελφοι ότι δεν είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ούτε τις επιχειρήσεις μας σε εκθέσεις και σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Γνωρίζετε ότι στις εκθέσεις εκτός από την διαφήμιση της περιοχής μας, είναι απαραίτητη και η παρουσία των επαγγελματιών, κάτι όμως που είναι δύσκολο για εμάς λόγω των μικρών μονάδων που διαθέτει ο καθένας μας. Με λίγα λόγια στις εκθέσεις το μεγάλο παιγνίδι είναι η επαφή και η συμφωνία με τους Tour operators. Παρόλα αυτά έστω και με απουσία ή λειψή παρουσία από μέρους των επαγγελματιών σε εκθέσεις μόνο κέρδος θα έχουμε.
Τι προτείνουμε για έναν αξιοπρεπή εξοπλισμό περιπτέρου.
1. 20 σέλιδο Φυλλάδιο. 2. 10 Αφίσες. 3. 3-4 rollup(πιθανόν θεματικά δηλ. δραστηριότητες, θρησκευτικά μνημεία, μνημεία φυσικού κάλους, παραδοσιακοί οικισμοί). και 4. Φώτο Play ( με περίπου100 φωτογραφίες).
4) Internet. Ξεκάθαρα η καλύτερη διαφήμιση για οποιοδήποτε προϊόν τη σημερινή εποχή. Ο Δήμος μας ήδη κατασκευάζει τη σελίδα του η οποία θα είναι έτοιμη περίπου σε 2 μήνες και θα υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα του link έτσι ώστε ο επισκέπτης να πηγαίνει στις σελίδες όλων μας.
Κλείνοντας θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αρκετά πράγματα για την ανάδειξη της περιοχής μας μόνοι μας, (ως επαγγελματίες εννοώ)και να επωμιστούμε βεβαίως και το κόστος. Π. χ. προσωπικά, έχω την δυνατότητα να φέρω αρκετούς δημοσιογράφους που γράφουν σε εφημερίδες Πανελλαδικής εμβέλειας και να προβάλουν τη περιοχή. Εννοείται ότι θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε τον ύπνο, το φαγητό, ακόμη και το ποτό θα έλεγα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κλείνοντας σας ενημερώνω ότι : 
1. βρισκόμαστε σε επαφή με τον πανελλήνιο Σύλλογο canyoning που κατά πάσα πιθανότητα θα συνδιοργανώσουμε την Πανελλήνια συνάντησή τους μετά από αίτημά τους στο Ίσιωμα της Στρογγούλας, 
2. θα παρουσιαστεί μια ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΤ 3 η οποία κληρώνει και δωμάτια διαφημίζοντας τα (όποιος ξενοδόχος ενδιαφέρεται μπορεί να μου το πει και να στείλω τη κάρτα του) και τέλος Επειδή η Περιφέρεια με τον Δήμο Ιωαννιτών θα παραστεί σε τουριστική έκθεση στο Ισραήλ όσοι θέλουν να πάνε τα φυλλάδια τους στη Νομαρχία.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι καλό θα ήταν όσοι διαθέτουν φυλλάδια, κάρτες κ.λ.π. καλό θα ήταν να φέρουν και λίγο υλικό στην επιτροπή για να μπορούμε να στέλνουμε σε εκθέσεις .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου