30/3/12

Προσωρινό κλείσιμο ζητάνε τα Β. Τζουμέρκα

Βέβαιος ότι η μόλυνση στις πηγές κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, οφείλεται στον ίδιο τον ΧΥΤΑ εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές. Αυτό που άφησε ανοιχτό, είναι ο ακριβής συσχετισμός του ΧΥΤΑ με τη μόλυνση, αν δηλαδή οφείλεται σε διαρροή από το κύτταρο, το χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, εάν πρόκειται για δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας ή αν τελικά υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Ο κ. Σεντελές ζήτησε επίσης από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΦΟΔΣΑ να γνωστοποιήσουν όλα τα στοιχεία που έχουν στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, αλλά και να κλείσει προσωρινά ο ΧΥΤΑ μέχρι να «διαλευκανθεί» η υπόθεση      Ο κ. Σεντελές επικαλέστηκε τη «στιγμιαία τοποθέτηση» του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, την οποία ωστόσο ο κ. Καχριμάνης ανασκεύασε στην επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση. «Θεωρώ ότι μετά και την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη που καθαρά είπε πως η ρύπανση οφείλεται στον ΧΥΤΑ, συμφωνούμε για το εύλογο και το αυτονόητο και το προφανές: Όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη πηγή πιθανής μόλυνσης όπως ο ΧΥΤΑ, τότε περιφερειακά, τα φαινόμενα δεν μπορεί παρά να προέρχονται από τη λειτουργία του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές. Είπε ακόμα ότι από τις δειγματοληψίες που έκανε ο Δήμος (παράλληλα με αυτές των υπολοίπων φορέων) από τα «σφραγίσματα» του κυττάρου, την είσοδο στο βιολογικό καθαρισμό και την έξοδό του, φαίνεται ότι η μόλυνση είναι «βαριάς μορφής με απίστευτα υψηλά μικροβιακά στοιχεία».

Ένα άλλο συμπέρασμα που διατύπωσε ο κ. Σεντελές, είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί. «Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό στον ΧΥΤΑ που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του βιολογικού; Μήπως είναι μικρός ο βιολογικός για να αντέξει το φορτίο του ΧΥΤΑ; Υπάρχει βιβλίο καθημερινής λειτουργίας όπου καταγράφονται οι παράμετροι της λειτουργίας; Θέλουμε να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Βοήθεια από το πανεπιστήμιο
Ο δήμαρχος συναντήθηκε ήδη με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη ζητώντας του επιστημονική στήριξη. Ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι μόλις υπάρχουν αποτελέσματα από τις αναλύσεις, το πανεπιστήμιο θα κάνει μα εκτίμηση και αν χρειαστεί, κάποιο εργαστήριο θα κάνει πιο συστηματική έρευνα. Ο κ. Σεντελές άφησε αιχμές κατά το ΦΟΔΣΑ λέγοντας ότι «αν και μαθαίνουμε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα δεν έχουμε κληθεί σε καμία», ενώ ζήτησε και αναλυτικές εξηγήσεις για τα συμπεράσματα του κ. Καχριμάνη: «Συσχέτισε τη μόλυνση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, απέκλεισε όμως αυτή να έρχεται από το κύτταρο. Ρωτάμε: με ποια στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα οι επιστήμονες; Είναι πολύ σοβαρό και θέλουμε να το γνωρίζουμε». Όσο για τη «διάχυση» υγρών προερχόμενων από τον ΧΥΤΑ στο Μεγάλο Λαγκάδι, ο κ. Σεντελές επικαλέστηκε «μαρτυρίες βοσκών τους οποίους δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε». Ο κ. Σεντελές συμπλήρωσε λέγοντας ότι «μέχρι να βρεθεί η αιτία της μόλυνσης και η λύση, θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ; Πρέπει να κλείσει, να διορθωθεί το πρόβλημα και τότε να ανοίξει ξανά», ζητώντας και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα. Κατέληξε, τονίζοντας: «δεν πιστεύω ότι καθυστερούν επίτηδες οι αρχές. Πρέπει όμως να μας δώσουν τα στοιχεία».
 Πιθανότητες και επιχειρήματα
 Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει: σε τι οφείλεται η μόλυνση κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού; Από τη μια, οι «πολέμιοι» της εγκατάστασης έχουν βρει μια χρυσή ευκαιρία να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους. Από την άλλη, οι αρμόδιοι φορείς δεν διακινδυνεύουν οποιαδήποτε κρίση, εκτός ίσως από τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα παρά τα ξεδιάλυνε. Το σίγουρο είναι πως οριστικές απαντήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα. Το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει δώσει πρωτόκολλο δειγματοληψιών στους αρμόδιους φορείς, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. Τότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία εξαγωγής οριστικών συμπερασμάτων, με βάση τα δεδομένα των δειγματοληψιών. Αυτά, μπορεί να ανήκουν σε τρεις «συνομοταξίες»: Δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ, όχι όμως κακοτεχνία της εγκατάστασης (διαρροή κ.λπ.), κάποια κακοτεχνία, η οποία μοιάζει πολύ απίθανη όμως και τέλος, κάποιος άλλος λόγος, εντελώς ανεξάρτητος από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ, πιθανότητα που επίσης φαντάζει μικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου