13/3/12

Παλεύει για την αξιοπιστία του

της Βαρβάρας Αγγέλη  http://agon.gr

Το «όχι» του στο φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο λέει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Το «όχι» αυτό έρχεται αρκετά καθυστερημένα, ομολογουμένως, και αφού είχε προηγηθεί μια σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του φορέα Χρήστου Χασάνη ιδίως από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, η οποία και είχε δημοσιοποιήσει μια επιστολή που αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης. Την εν λόγω επιστολή την είχε στείλει ο κ. Χασάνης στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα επίμαχα σημεία της επιστολής που προκάλεσαν την αγανάκτηση της Συνομοσπονδία αλλά και φορέων των Τζουμέρκων, όπως του Συλλόγου Προστασίας του Αράχθου, ήταν αρκετά. Το πιο καίριο ήταν η σημείωση του κ. Χασάνη: «Γιατί, έστω, δεν χωροθετήθηκε το έργο κατά 3400 μέτρα πιο κάτω (δηλαδή 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή) κατά μήκος του ποταμού, όπου δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα;». Ακόμα και η αναφορά, στην ίδια επιστολή, ότι «η περιοχή όλου του Πάρκου Τζουμέρκων και τα εδάφη της, δεν αντέχουν τις μεγάλες παρεμβάσεις, διότι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα διάβρωσης» δεν κατάφερε να μαλακώσει τις αντιδράσεις των φορέων, οι οποίοι όλοι τους κατηγόρησαν τον Φορέα Διαχείρισης ότι επέδειξε «όψιμο ενδιαφέρον».
Μετά την κριτική που δέχτηκε, ο φορέας έρχεται να υπερασπίσει τον εαυτό του αλλά και την επιστολή του κ. Χασάνη προς τον υπουργό. Ο Φορέας Διαχείρισης βλέπει αυτή την επιστολή με διαφορετικό μάτι από τις οργανώσεις που αντέδρασαν. «Σε αυτή τεκμηριώνονται με επιστημονικά επιχειρήματα οι δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, απορρίπτεται η κατασκευή του και ζητείται από τον υπουργό να μην προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πριν υπάρξει συμφωνία και συνεννόηση με τους φορείς της περιοχής» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μην κατασκευαστεί φράγμα στον Άραχθο, αλλά και σε ολόκληρο το εθνικό πάρκο, ενώ δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου έως τις 15 Απριλίου και θα καταθέσει προτάσεις. Στην ανακοίνωση αυτή δίνονται και άλλες υποσχέσεις: Ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ποταμών στο πάρκο αλλά και την επόπτευση της αλιείας και της μόλυνσης από οργανικές ουσίες στον Άραχθο ποταμό, όπως και ότι θα προσπαθήσει να σταματήσει τη λαθραλιεία και την αμμοληψία. Η τελευταία του δέσμευση είναι ότι θα προκηρύξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη μελέτη διαχείρισης του εθνικού πάρκου.
Στο μεταξύ, την Κυριακή, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα κατά του φράγματος στον Άραχθο. Με το ψήφισμα καλεί δε όλους τους Ηπειρώτες να εναντιωθούν και να μην πέσουν «στην παγίδα των προσχηματικών διαλόγων για τις τεχνικές λύσεις της κατασκευής του φράγματος» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου