12/9/12

Η Ι.Λ.Ε.Τ. αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου

του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Πλούσιος απολογισμός δραστηριοτήτων στην ετήσια γενική συνέλευση της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στα πανέμορφα Πράμαντα.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα δύο ράτσες: η ράτσα του Σωκράτη και η ράτσα του Άνυτου και της συντροφιάς του. Η πρώτη κάνει το μεγαλείο του τόπου∙ η δεύτερη βοηθά την πρώτη αρνητικά. Αλλά τώρα, μου φαίνεται, πως μόνο τούτη απόμεινε- η πρώτη χάθηκε και πάει».
Γ. Σεφέρης, «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη»
Σίγουρα τα μέλη και οι φίλοι της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.
Το αποδεικνύει το πλούσιο έργο που έχουν παραγάγει τα δεκατέσσερα (14) χρόνια από τη συγκρότηση της Εταιρείας. Χρόνια δημιουργικά, που την ανέδειξαν σε έναν ζωντανό οργανισμό, οι διοικήσεις και τα μέλη του οποίου εργάζονται αενάως, αόκνως και ανιδιοτελώς για την προβολή του τζουμερκιώτικου πολιτισμού μη φειδόμενα μόχθου, χρόνου και χρημάτων.


Στον ετήσιο απολογισμό που έκανε στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βορείων Τζουμέρκων στα Πράμαντα ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαργώνης, καταξιωμένος εκπαιδευτικός και κριτικός λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στο πολύτροπο και πολύμορφο έργο που παράγουν τα δυναμικά μέλη της Ι.Λ.Ε.Τ. Έργο που πηγάζει από την ανιδιοτελή και ανυστερόβουλη συμμετοχή τους σε κοινωνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς και με τη στελέχωση ομάδων ερευνών που συγκεντρώνουν πολύτιμο λαογραφικό υλικό από κάθε γωνιά των Τζουμέρκων, πριν αυτό εξαφανιστεί στο πέρασμα του χρόνου. Υλικό που περιλαμβάνει ήθη και έθιμα, παράδοση και πολιτισμό, τραγούδια, παραμύθια και αινίγματα. Επίσης εργάζονται για τη συγκέντρωση ιδιωματικών λέξεων και φράσεων της γλώσσας των Τζουμερκιωτών και καταγράφουν τοπωνύμια και οικωνύμια, μύθους και ιστορίες του τόπου, όπως αυτά διασώζονται, με όποιες παραλλαγές, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Για το σημαντικό και ανεκτίμητο έργο που επιτελούν οι ομάδες έρευνας και συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού, των οποίων ηγείται ο ακάματος καθηγητής, επίτιμος πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Νίκος Μπριασούλης, θα αφιερώσουμε ειδικό σημείωμα.

Ας έρθουμε όμως στην περιληπτική περιγραφή του έργου που παρήγαγε η Εταιρεία τον προηγούμενο χρόνο αντλώντας στοιχεία από το λεπτομερή απολογισμού του προέδρου. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται οι ετήσιες τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τα Γιάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Άρτα, η μελέτη των κ Κωνσταντίνας Ζήδρου και Ανθής Αγγέλη για τις αρχαιολογικές επεμβάσεις και έρευνες στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου, η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, αφιερωμένη στο φωτογράφο της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα και η έκθεση φωτογραφιών του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, καθώς και η εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή και φιλόλογο Λουκά Κούσουλα και η βιβλιοπαρουσίαση των Αρτινών συγγραφέων Δ. Βλαχοπάνου και Γ. Καλπούζου.

Η διοίκηση της Εταιρείας, ανταποκρινόμενη σε προσκλήσεις φορέων και μελών της, έλαβε μέρος και συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις Αδελφοτήτων, της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην έκθεση φωτογραφίας του κ. Β. Μαλισιόβα, σε ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, πολιτισμικές συναντήσεις.

Απέδειξε δε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εδραιωμένος πνευματικός, επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας που έχει παρουσία και άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή των Τζουμέρκων και την Ήπειρο γενικότερα. Παράδειγμα η πλήρης αντίθεσή του στην κατασκευή και νέου φράγματος στον Άραχθο.

Ειδική μνεία έγινε και στις τιμητικές διακρίσεις που έλαβαν μέλη της Εταιρείας που διέπρεψαν και βραβεύτηκαν, όπως ο Αγναντίτης εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρ. Παπακίτσος και η φιλόλογος Αγγελική Ζολώτα, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ο συγγραφέας Αρ. Σχισμένος, από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων και το ζεύγος Ηλία και Ρίτας Νάστου, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια το δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ για την διαρκή και αμέριστη συμβολή του στο έργο της Ι.Λ.Ε.Τ., καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συμμετοχή της στην έκδοση του ετήσιου τόμου της Εταιρείας «Τζουμερκιώτικα Χρονικά», καθώς και του νεογέννητου παιδιού τους «Το Χρονικό της Ι.Λ.Ε.Τ.».

Επίσης ευχαρίστησε και επαίνεσε το βιβλιοκριτικό κ. Κώστα Τραχανά για την οικονομική προσφορά προς την Εταιρεία. Χειρονομία ευγενική και ενισχυτική του έργου της, που είθε να βρει και άλλους μιμητές. Επίσης ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους για την ευρεία προβολή του έργου της, μεταξύ των οποίων και τον ακάματο και παλαίμαχο χοροδιδάσκαλο, δημοσιογράφο και φωτογράφο Κώστα Μπατσή.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαργώνης τον απολογισμό, ο οποίος μαζί με τον οικονομικό και την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής εγκρίθηκαν ομοφώνως, παρουσίασε τις προγραμματισμένες για τη νέα περίοδο εκδηλώσεις της Εταιρείας, μερικές εκ των οποίων προτάθηκαν από μέλη της κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνελεύσεων. Παράλληλα η Διοίκηση έκανε δεκτές προς μελέτη και πραγμάτωσης και νέες προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια πλούσιου και εποικοδομητικού διαλόγου που ακολούθησε. Μεταξύ των ομιλητών ο δήμαρχος κ. Γ. Σεντελές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Π. Σμύρης, η «ψυχή» του Αράχθειου Θεάτρου Σκούπαςς κ. Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου, η πρόεδρος της Αδελφότητας Πραμαντιωτών Αττικής κ. Βασιλική Τζαχρήστα, ο πολιτευτής κ. Δ. Χαμπίπης, καθώς και τα έλη της Διοίκησης κ. Β. Φλωράκης και Ν. Καρατζένης και ο επίτιμος πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Ν. Μπριασούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου