7/12/12

Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου ''Ο Πύρρος''. Τιμή σε μια ζωντανή μορφή της ηπειρώτικης παράδοσης, τον Τζουμερκιώτη Χρήστο Παπακίτσο.

Ο Δήμος Περιστερίου βράβευσε τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό, λαογράφο και συγγραφέα, μα πάνω απ΄όλα ενεργό πολίτη και Άνθρωπο Χρήστο Παπακίτσο
Τίτλος τιμής για το άξιο τέκνο των Αγνάντων Άρτας Χρήστο Αρ. Παπακίτσο, αλλά γενικότερα για όλους τους Τζουμερκιώτες, τους Ηπειρώτες και ειδικά για όσους κατοικούν στο Περιστέρι αποτελεί η βράβευσή του από το Δήμο της περιοχής.
Ένα Δήμο που αγκάλιασε και αγκαλιάζει χιλιάδες ΄Ελληνες απ΄όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά και πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες. Κάτι που αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τιμώντας όλους όσους δημότες του κοσμούν με την παραμονή και  παρουσία τους, τη δράση και την ευγένειά τους το Περιστέρι.
Ένας εξ΄αυτών είναι και ο Χρήστος Παπακίτσος ο οποίος επί σειρά ετών συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα του Δήμου με όλη τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού του. Ο οποίος δεν είναι μόνον άριστος πολίτης και δημότης, αλλά και κορυφαίος πνευματικός δημιουργός.
Όλα αυτά τα χαρίσματα και προτερήματα, τις θέσεις στη ζωή του και το σημαντικό φιλολογικό έργο του ξεδίπλωσαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής βράβευσής του από το Δήμο Περιστερίου.
Για τα όσα θ΄ακούγαμε μας προϊδέασε η συντονίστρια της εκδήλωσης, αντιδήμαργος Τεχνικών Έργων και Πολιτισμού κ. Μαίρη Τσιώτα,  από την εισαγωγή της οποίας ξεχώρισε το απόσπασμα «. απ΄όσα θ΄ακουστούν  σήμερα  σίγουρα θα φύγουμε όλοι πλουσιότεροι σαν άνθρωποι». Κάτι που επαληθεύτηκε στη συνέχεια.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης πλέκοντας το εγκώμιο του τιμώμενου και των Ηπειρωτών, είπε: «. Αγαπητοί Ηπειρώτες, η σημερινή βραδιά είναι ξεχωριστή γιατί μέσα απ΄αυτή την εκδήλωση θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε στο πρόσωπο του κ. Παπακίτσου όχι μόνο έναν από σας αλλά όλους εσάς τους Ηπειρώτες της πόλης μας, άξιους συνεχιστές του ηπειρώτικου στοιχείου που ξεχωρίζει  και προοδεύει. .Γιατί ο Χρ. Παπακίτσος είναι ένας Ηπειρώτης που σε όλη του τη ζωή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποδεικνύει τις αρετές που κουβαλάει η φυλή μας. Τις αρετές που μας κάνουν ξεχωριστούς. .Ένας Ηπειρώτης που τίμησε το λειτούργημα του δασκάλου που ακολούθησε και ακολουθεί μέχρι σήμερα, με την παράλληλη σημαντική προσφορά του στα γράμματα. Με το ήθος του και την ευπρέπειά του διδάσκει στάσεις ζωής. Φωτεινά παραδείγματα όπως ο ξεχωριστός συμπολίτης μας ανοίγουν δρόμους για ένα καλύτερο αύριο».
Για τον άοκνο εργάτη της ηπειρώτικης παράδοσης και τον λαϊκό μας πολιτισμό και την πολύτιμη προσφορά του για μισό και πλέον αιώνα του τιμώμενου μίλησε σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου κ. Κώστας Γκόντας.
Για το επίλεκτο μέλος της ηπειρώτικης παροικίας και την αξιόλογη πρωτοβουλία του Δήμου Περιστερίου να βραβεύσει το Χρ. Παπακίτσο, αλλά και το πλούσιο κοινωνικό, πατριωτικό και πνευματικό  έργο και τη συμμετοχή του στα κοινά των Ηπειρωτών μίλησε με τα θερμότερα λόγια ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Οικονόμου. Λόγια που πηγάζουν από την ανεκτίμητη προσφορά του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«. Είναι ελπιδοφόρο τις σημερινές, δύσκολες εποχές, που υπάρχουν άνθρωποι σαν το Χρ. Παπακίτσο που συνεχίζουν να παράγουν την ηπειρώτικο παράδοση, να γράφουν, ν΄αφυπνίζουν συνειδήσεις και να στέλνουν στην κοινωνία μηνύματα. Και ο Χρ. Παπακίτσος στέλνει στην κοινωνία μηνύματα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μέσα του  βαθιά αποτυπωμένη την ουμανιστική αντίληψη».

Το πλούσιο κοινωνικό και φιλολογικό έργο, καθώς και το ξετύλιγμα της πολυκύμαντης ζωής του τιμώμενου, την προσωπικότητα και την προσφορά του στα κοινά και τη συγγραφική τέχνη περιέγραψε περίτεχνα ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), καταξιωμένος φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας κ. Κώστας Μαργώνης.
«.Πώς να μιλήσεις για τον Χρ. Παπακίτσο, μια μορφή της ζωντανής τζουμερκιώτικης παράδοσης που δεν αποτελεί το τέρμα της, αλλά που προσφέρει διαρκώς καινούριες αρχές», ήταν τα πρώτα λόγια του.
Κι όμως μίλησε και πολύ ωραία και μεστά μάλιστα, παρουσιάζοντας το σημαντικό έργο της πολυσχιδούς προσωπικότητας και παρουσίας του πνευματικού αυτού φάρου των Αγνάντων και των Τζουμέρκων. Και μας αποκάλυψε βημα- βήμα ή μάλλον γραμμμα-γράμμα όλο το πολύτιμο έργο του Παπακίτσου, ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για τη γνώση της τζουμερκιώτικης παράδοσης και του πολιτισμού. Παρακαταθήκη που πηγάζει μέσα από τις σελίδες του καλύτερου πονήματός του, του λαογραφικού περιεχομένου βιβλίου του «Από την Τζουμερκιώτικη λαλιά στη λαϊκή μας παράδοση».
Μίλησε επίσης για το βραβευμένο διήγημά του «Ζωντανή αφίσα», τα εκατοντάδες ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, την προσφορά του από τη θέση του εκπαιδευτικπού, παιδαγωγού, λαογράφου και ενεργού μέλους και τη σημαντική  παρουσία του σε ηπειρώτικους συλλόγους, την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και την Ι.Λ.Ε.Τ. στις οποίες υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα σατιρικά και καυστικά δημοσιεύματά του στον τζουμερκιώτικο και ηπειρώτικο Τύπο και στο διαδίκτυο, την άοκνη συμμετοχή του στα κοινά, τους αγώνες και τις αγωνίες, τα οράματά του και τις προσδοκίες του για μια καλύτερη και πνευματικότερη κοινωνία.  Και μας ανέγνωσε στίχους από ποιήματά του που διακρίνονται για την έμπνευση, τη δύναμη σύλληψης και αποτύπωσης, τον ουμανισμό. Στίχους με άρωμα Ηπείρου αλλά και διανθισμένους με καυστική σάτιρα, αισιοδοξία και απαισιοδοξία. Κείμενα και στίχοι, αφηγήματα και διηγήματα από όσα βίωσαν οι Έλληνες και κυρίως οι Ηπειρώτες από το 1940 έως τις μέρες μας.

Κατασυγκινημένος ο κ. Παπακίτσος παρέλαβε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων την τιμητική πλακέτα που του απένειμε ο δήμαρχος κ. Παχατουρίδης. Λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την ξεχωριστή τιμή που του έκανε, καθώς και τους παρευρισκόμενους που παρέστησαν στη βράβευσή του. Στη μεστή ομιλία του έκανε αναφορά στα οράματα και τις προσδοκίες του και την αγωνία του για το αύριο, ειδικά των νέων μας, τους οποίους και κάλεσε να αγκαλιάσουν,  πυκνώσουν και  ενδυναμώσουν τις τάξεις των συλλόγων μας, δίνοντας νέα πνοή, προοπτική και ελπίδα για  παραγωγική συνέχεια της ηπειρώτικης αποδημίας, σεβασμό και διατήρηση της πατροπαράδοτης παράδοσης.
Συγχαρητήρια σε όλους και βεβαίως στο Δήμο Περιστερίου για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να βραβεύσει τον Χρ. Παπακίτσο και κατ΄επέκταση όλους τους απόδημους Ηπειρώτες.

 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Παπακίτσος γεννήθηκε στα Άγναντα Άρτας το 1933. Σπούδασε στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Διετέλεσε δάσκαλος σε ορεινά χωριά της Ηπείρου. Εργάστηκε στον ΟΤΕ, δίδαξε στις Σχολές Μαθητείας του Οργανισμού και αναδείχτηκε σε κορυφαίο στέλεχός του. Χρημάτισε πρόεδρος και μέλος φιλεκπαιδευτικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Για το πλούσιο συγγραφικό  έργο του-φιλολογικό, λαογραφικό, ποιητικό-έλαβε εύφημες μνείες, τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία από το υπουργείο Παιδείας, την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, δήμους, πνευματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου