1/6/12

Δελτίο τύπου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων σχετικά με τη σύσκεψη φορέων για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού


Την Τετάρτη 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, μετά από το κάλεσμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ευρεία σύσκεψη φορέων για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Εκπροσωπήθηκαν σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, Τοπικές Κοινότητες, Δήμοι, Επιτροπές Αγώνα, Περιφερειακές και Δημοτικές Παρατάξεις, Κόμματα και λοιποί φορείς.
Έγινε ενημέρωση από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Οι φορείς που συμμετείχαν εκδήλωσαν στις τοποθετήσεις τους την έντονη ανησυχία τους για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων εξέφρασε τη στήριξή της στο αίτημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για άμεση αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ευθύνεται για τη μόλυνση που έχει εμφανιστεί σε πηγές περιφερειακά του ΧΥΤΑ.
Μέσα από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι κύριο μέλημα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με τη συστηματική ενημέρωση τους και την κινητοποίησή τους απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Παράλληλα θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες δικαστικής αντιμετώπισης του θέματος καθώς και των παρεμβάσεων των αρμόδιων επιτροπών περιβάλλοντος σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Στήριξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων για τον συντονισμό των προσπαθειών, τον καθορισμό και τον σχεδιασμό των κινήσεων.
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν είναι υπόθεση μόνο των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ .
Μας αφορά όλους.

Επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να αναφερθούμε στο σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Ιωαννιτών, όπου υπήρχαν αναφορές στον τρόπο με τον οποίο προσκλήθηκαν οι φορείς από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα κατηγοριών και βαρέων εκφράσεων.
Λυπούμαστε για την έλλειψη ψυχραιμίας και δεν κατανοούμε την ενόχληση.
Είναι ανακριβές ότι δεν ενημερώθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι πρώτοι που έλαβαν γνώση της ευρείας σύσκεψης ήταν οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιωαννιτών ειδοποιήθηκε με fax στις 25 Μαΐου και ώρα 13:26μ.μ. Στη συνέχεια δόθηκε το δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. και η Επιτροπή Αγώνα στα πλαίσια οργάνωσης της σύσκεψης, ήρθε σε επαφή τηλεφωνικά με προέδρους και μέλη φορέων του Λεκανοπεδίου.
Σε τι συνίσταται λοιπόν, η «ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του Δήμου» και η «αμετροέπεια» εκ μέρους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων;
Κανείς δεν αποκλείστηκε από την ευρεία σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης και πάντως όχι οι Δήμοι, που ήταν οι πρώτοι που ειδοποιήθηκαν. Κανείς δεν αποκλείεται επίσης από τις συγκεντρώσεις κατοίκων και φορέων, που θα γίνουν σε χωριά του Λεκανοπεδίου και στις οποίες μπορεί να παραστεί και να τοποθετηθεί αναλόγως όποιος το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου