5/6/10

Πυρ ομαδόν για τα Τζουμέρκα

Πυρά από τη ΓΓΠΗ, τον επικεφαλή του «Άπειρου Τόπου» και τον Δήμαρχο Πραμάντων δέχτηκε ο Νομάρχης Ιωαννίνων, με αφορμή τις δικαιολογίες που προβάλει για τον χειρισμό της μελέτης σύνδεσης Τζουμέρκων- Εγνατίας. Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης «αμύνεται» προβάλοντας για άλλη μία φορά ανεπαρκείς εξηγήσεις.


ΓΓΠΗ: «αντί να παριστάνουμε τον αδικημένο, αναζητώντας άλλοθι

στις δικές μας αποτυχίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

«Με σαφήνεια και διαφάνεια το πλαίσιο χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών» τονίζει σε ανακοίνωση της η περιφέρεια Ηπείρου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκε με σαφήνεια και απόλυτη διαφάνεια το πλαίσιο χρηματοδότησης μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Η εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των μελετών, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τα κριτήρια επιλογής των μελετών διαμορφώθηκαν στη βάση της παραγωγής έργων:
i) τα οποία είναι συμβατά με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και επιλέξιμα σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των πράξεων
ii) ολοκληρώνονται εντός των χρονικών ορίων επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ
iii) ανταποκρίνονται στις θεματικές προτεραιότητες που έθεσε το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι οποίες αφορούν κατά προτεραιότητα ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στο τομέα του περιβάλλοντος, υποδομές Υγείας -Πρόνοιας, υποδομές παιδείας και οδικές μεταφορές, όταν αφορούν τη μελέτη έργων υπερτοπικής σημασίας και ειδικότερα τη σύνδεση των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Η πρόταση της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων για χρηματοδότηση της μελέτης ΄΄Κόμβος Αράχθου Εγνατίας οδού έως Πράμαντα ΄΄ με αιτούμενο π/υ μελέτης 3,6 και εκτιμώμενο π/υ έργου 170 εκατ. (κατ΄ εκτίμηση του φορέα) δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των μελετών και γι΄ αυτό ακριβώς δεν προτάθηκε για χρηματοδότηση.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως:
α) η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο ΄΄ Μελέτη βελτίωσης δρόμου Κράψη - Ανατολική - Παλαιοχώρι - Προσήλιο - Χριστοί - Πράμαντα΄΄ εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Γ΄ Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου στις 22.06.2010 με π/υ χρηματοδότησης 1.828.179 €, συμβασιοποιήθηκε στις 24.06.2008 με 1.474.921 € και απεντάχθηκε στις 23.03.2010 γιατί παρόλο που απορροφήθηκε το σύνολο του ποσού που προβλέπονταν για την εκπόνηση της μελέτης, η μελέτη με ευθύνη της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και κατά παράβαση των όρων ένταξης και χρηματοδότησης, παρέμεινε ημιτελής. Αποτέλεσμα της αστοχίας ήταν η επιβάρυνση των εθνικών πόρων με το αντίστοιχο ποσό των 1.479.921 €, το οποίο είχε ήδη δαπανηθεί.
β) το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 διέθετε το ποσό των 76 εκατ. € για τις οδικές μεταφορές - σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί παλαιότερα, αλλά είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο του οποίου μέλος είναι η Νομ. Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων-, ενώ σύμφωνα με την τελευταία πρόταση αναμόρφωσης που επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαμορφώθηκε στα 93 εκατ. €. Οι έως τώρα εντάξεις των οδικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου ανέρχονται ήδη στο 102% της αντίστοιχης συνολικής δημόσιας δαπάνης που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση των οδικών έργων, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες το κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να παράγει συγκεκριμένα και μετρήσιμα για τους πολίτες αποτελέσματα. Όπως άλλωστε τόνισε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, χρηματοδοτώντας μελέτες για τις μελέτες, δαπανώντας ή και σπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ για έργα που παραπέμπονται στις καλένδες, καθώς δεν υποστηρίζονται από κανένα υφιστάμενο σχεδιασμό».

Καλό είναι λοιπόν, αντί να παριστάνουμε τον αδικημένο, αναζητώντας άλλοθι στις δικές μας αποτυχίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν και να αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, ή των παραλείψεων μας. Γιατί μόνο αν διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που σέβεται την αλήθεια και υπερασπίζεται την υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διαθέτουμε, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες των πολιτών.
Απογοήτευση από τον Δήμαρχο Πραμάντων

Ο Δήμαρχος Πραμάντων, Γιάννης Σεντελές, κάνει λόγο για το αίσθημα απογοήτευσης που διακατέχει τον ίδιο και τους κατοίκους της περιοχής του, μια απογοήτευση που δεν προκύπτει από το πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο αλλά από το φθινόπωρο οπότε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εγκατέλειψε τη μελέτη.
«Ήμασταν υποψιασμένοι, ξέραμε ότι ήταν δύσκολο το εγχείρημα, αλλά είχαμε διαβεβαιώσεις από τη Ν.Α.Ι. κι έτσι η αισιοδοξία περίσσευε. Το καλοκαίρι σε ημερίδα στα Πράμαντα είχαμε διαβεβαιώσεις πως και η μελέτη θα ολοκληρωθεί και πως μέσω της περιφέρειας είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το έργο. Μήπως να ζητήσουμε τη συνδρομή της Εγνατίας; Είχαμε πει τότε, αλλά η τοποθέτηση από την πλευρά της Νομαρχίας ήταν πως η μελέτη προχωράει και θα φτάσουν τα χρήματα για την ολοκλήρωση της», περιγράφει στο EpirusVoice ο κ. Σεντελές, για να φτάσουμε αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου όπου η στάση του Νομάρχη Ιωαννίνων άλλαξε άρδην, η Νομαρχία εγκατέλειψε στη μέση τη μελέτη και ακολούθησε η απένταξη της.

«Δεν κατηγορούμε τις προθέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο σχεδιασμός της δεν ήταν αυτός που θα οδηγούσε σε λύση. Ήταν ένας σχεδιασμός όχι πρόχειρος απλώς, αλλά ... παλαιομοδίτικος: «ξεκινάμε λίγο λίγο για να φτάσουμε στο τέλος» Τέτοιες πρακτικές όμως δεν μπορούνε να έχουνε αποτέλεσμα σήμερα, όταν απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ολοκληρωμένες μελέτες», σημείωσε ο Δήμαρχος Πραμάντων.

Ο κ. Σεντελές πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η περιοχή του δεν εγκαταλείπουν το έργο, που είναι εξαιρετικής σημασίας, δεν θεωρούν ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, αλλά σε μια κρίσιμη καμπή.Μ. Χατζηεφραμίδης: πολιτικάντικη τακτική από το Νομάρχη

Για πολιτικάντικη τακτική κατηγορεί τον κ. Καχριμάνη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Εμβρόντητοι παρακολουθούμε τις δηλώσεις παραγόντων της Αυτοδιοίκησης για τις μελέτες που εντάχθηκαν για έργα ή δεν εντάθηκαν, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Παρασκευής, που έγινε στην Άρτα.
Όλες οι μελέτες που εντάχθηκαν διέπονται από τους κανόνες που το αρμόδιο Υπουργείο έθεσε για μια σειρά ζητημάτων, (περιβάλλον, υγεία, παιδεία, συνδέσεις αστικών περιοχών με εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα).
Όλες ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα παρόντα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.
Από την άλλη, προτάσεις ασαφείς για μελέτες και προτάσεις με υποθέσεις για πιθανές τοποθεσίες κόμβων, για πιθανές προσβάσεις, σωστά και δεν εντάχθηκαν, όπως και μελέτες έργων που δεν μπορούν να γίνουν λόγω κόστους υπερβολικού μη δυνάμενου να πληρωθεί από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, του οποίου το ύψος αποφασίστηκε πρίν τρία χρόνια.

Μέσα σε όλα αυτά, ως τραγική φιγούρα εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ο Νομάρχης Ιωαννίνων, με τη νέα πρόταση του, για δύο μελέτες τμημάτων επαρχιακής οδοποιίας που δεν ήταν σύμφωνα με τους κανόνες που βάζει το αρμόδιο υπουργείο. Ήταν έγκαιρα γνωστό στον ίδιο ότι δεν ήταν δυνατό να ενταχθούν. Παρ' όλα αυτά επέμεινε να τις προτείνει, υπακούοντας στη γνωστή σ' αυτόν πολιτικάντικη πορεία του.
Τι μπορεί να υποθέσει κανείς γι' αυτή την πρακτική;

Το μόνο που ταιριάζει σ' αυτή είναι η προχειρότητα και η ανικανότητα, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί για το Νομάρχη θέμα σκοπιμότητας επιχειρώντας μ'αυτό τον παράδοξο τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις που όμως στερούνται σοβαρότητας.
Αλήθεια ο ίδιος διαφωνεί ότι τέτοια έργα έπρεπε να γίνουν από το 3ο Πακέτο, που ο ίδιος διαχειρίστηκε εξ' ολοκλήρου χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ιεράρχηση με προχειρότητα;

Το σοβαρότερο δε ζήτημα που προέκυψε στο Π.Σ., είναι η μελέτη για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία.
Ο «περίφημος» πλέον Νομάρχης Ιωαννίνων, πρότεινε την ένταξη μελέτης για προβλεπόμενο προϋπολογισμό έργου 170 εκ ευρώ. Όμως εξ' αρχής γνώριζε ο κ. Νομάρχης ότι αυτά δεν υπάρχουν, όχι λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί ο ίδιος με τους «συνοδοιπόρους» του, δέχθηκαν για την Ήπειρο πολύ λιγότερα ποσά από όσα δόθηκαν από το 3ο πακέτο, αλλά και πολύ λιγότερα σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της ίδιας ενότητας (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα).

Αξίζει να υπενθυμίσω, ότι το 3ο ΠΕΠ Ηπείρου είχε 685 εκ ευρώ που με τις περικοπές της κυβέρνησης Καραμανλή έγιναν 620 εκ ευρώ - αλλά ενέταξαν έργα 685 εκ ευρώ και η διαφορά θα κρατηθεί από τα χρήματα του ΕΣΠΑ-, που από 485 μένουν 420 εκ ευρώ για την Ήπειρο, ενώ για τη Θεσσαλία είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση 740 και για τη Στερεά 640 περίπου, με τα στελέχη που πρόσκυντο στη ΝΔ να στηρίζουν αυτή την πρόταση και βεβαίως και του Νομάρχη Ιωαννίνων.

Επίσης, έχει αξία να αναφερθεί, ότι η μελέτη για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία είχε χρηματοδοτηθεί με ποσό 1800+300+ 500 χιλ ευρώ και που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, άγνωστο γιατί, αλλά και με προβλήματα εξαίρεσης της χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Άρα προκύπτουν αυτονόητα ερωτήματα γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη , γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη του πρώτου τμήματος από το 2003, από Εγνατία μέχρι Κράψη, ενώ αν είχε ολοκληρωθεί, μπορούσε να ενταχθεί στο 3ο πακέτο, εξ' άλλου με αυτή την προοπτική χρηματοδοτήθηκε τότε, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη από Κράψη έως Πράμαντα ενώ αυτή ήταν η προοπτική χρηματοδότησης;

Καταθέτουμε ακόμη ένα ερώτημα:
Επιθυμεί ο κ. Καχριμάνης να γίνει αυτό το έργο, ή μήπως θέλει απλά να εμπαίζει τους κατοίκους των Τζουμέρκων;
Ύστερα απ' όλα αυτά, δικαιολογημένα λοιπόν αναρωτιούνται οι Τζουμερκιώτες κ. Καχριμάνη, γιατί δεν έγινε τίποτε όλα τα χρόνια που είστε Νομάρχης στους άλλους δρόμους πρόσβασης στην περιοχή;
Μήπως ακόμη, ότι έγινε ήταν πρόχειρο και ανεπαρκές και αφέθηκαν όλα τα Τζουμέρκα στην τύχη τους, ενώ κατά κοινή ομολογία έχουν πολλές δυνατότητες;»Η απάντηση του Νομάρχη
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νομάρχης Ιωαννίνων επιχειρεί να απαντήσει, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με τη σημερινή του ανακοίνωση, ο επικεφαλής του «ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΟΠΟΥ» κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, επιβεβαιώνει απλά, ότι πολύ νωρίς κατέθεσε το λάβαρο της «αγωνιστικότητας» και της «διεκδίκησης» για ζητήματα που αφορούν το Νομό.

Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι για το πώς και τι αποφασίστηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται την αυτόκλητη συνηγορία του, πολύ δε περισσότερο όταν δεν είναι ο πλέον αξιόπιστος για να παραθέσει στοιχεία και να προβεί σε νουθεσίες.

Το 3ο Κ.Π.Σ. - καλό είναι να θυμάται- ότι δεν το χειρίστηκε μόνον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, η οποία, σε ο, τι την αφορά, το αξιοποίησε στο έπακρο. Το «χειρίστηκαν» και άλλοι φορείς, όπως οι δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Κόνιτσας, που επί της δημαρχίας του δεν είχε καταθέσει ούτε ένα έργο προς ένταξη. Οπότε πρώτα ας κάνει αυτοκριτική και μετά ας αναλωθεί σε θεωρίες.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Άρτας, βεβαίως και ψηφίστηκαν οι μελέτες που εντάχθηκαν. Κανείς δεν διαφώνησε ως προς αυτές. Οι διαφωνίες αφορούν μελέτες που προτάθηκαν για το Νομό Ιωαννίνων (άλλες από τη Ν.Α.Ι., άλλες από τους Δήμους) και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καίτοι εκπληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μελέτες από κόμβο Αράχθου προς Τζουμέρκα και Ζαγόρι, τη διαπλάτυνση της επ. οδού Κατσικά - Κουτσελιό (που θα διέρχεται από τον κόμβο της Εγνατίας) της επ. οδού Κατσικά - Δροσοχώρι -Λογγάδες, (που επίσης θα εξυπηρετεί την κίνηση προς Εγνατία), την επέκταση της Λεωφόρου Γεννηματά μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας οδού στο Κουτσελιό, την σύνδεση Δ. Δ. Κατσικά με τη σημερινή Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών.

Για τη Νομαρχιακή Αρχή, όλα τα παραπάνω έργα είναι υπερτοπικής σημασίας και εν πάση περιπτώσει είναι καθήκον της να διεκδικεί, σε κάθε ευκαιρία, τη χρηματοδότηση έργων που βελτιώνουν τις υποδομές του Νομού. Είναι δικαίωμα του κ. Χατζηεφραιμίδη να έχει διαφορετική άποψη, αλλά ας μη ψέγει όσους αγωνίζονται και προσπαθούν για το κοινωνικό σύνολο.

Αναμφίβολα ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η μελέτη «κόμβος Αράχθου Εγνατίας - Τζουμέρκα». Είναι μια από τις έντεκα μελέτες - και όχι η μόνη όπως υποστήριζαν ορισμένοι «ομογάλακτοι» του σχολιαστές που πάντα προτρέχουν του κ. Χατζηεφραιμίδη - που είχαν απενταχθεί από το Γ΄ ΚΠΣ ή χρηματοδοτούνταν από εθνικούς πόρους, και οι οποίες - εκτός αυτής των Τζουμέρκων - εντάχθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη ΣΑΜΠ για συνέχιση της χρηματοδότησής τους από εθνικούς πόρους. Στην πρόταση που κατατέθηκε από τον εισηγητή στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Αθαν. Μανταλόβα, η μελέτη για τα Τζουμέρκα, δεν εμφανιζόταν ως χρηματοδοτηθείσα και απενταχθείσα από το Γ΄ ΚΠΣ, γεγονός που επισημάνθηκε από το Νομάρχη, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και με δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης. Και η εκτίμηση της Νομ. Αρχής είναι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η αγωνία και η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αρχής να κατασκευαστεί η οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού - Τζουμέρκων, ως ένα ολοκληρωμένο έργο, είναι πολύχρονη και διαρκής. Για το σκοπό αυτό διέθεσε και δικούς της πόρους και έμψυχο δυναμικό. Δυστυχώς από την πορεία των ερευνών και των στοιχείων που προέκυψαν από τις γεωτεχνικές μελέτες, υπήρξε υποχρεωτική αναπροσαρμογή των δεδομένων, σε κόστος και τεχνικές εργασίες και έτσι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί, όπως αρχικά προβλεπόταν η μελέτη. Όσοι κάνουν λόγο «για προχειρότητα» προφανώς θεωρούν ότι μια μελέτη είναι δυνατόν να εκπονηθεί από τον χάρτη.

Τα χρήματα που ως τώρα δαπανήθηκαν, αλλά και τα τμήματα της μελέτης που έχουν εκπονηθεί αποτελούν επένδυση για το έργο, και αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και από τη συνεργασία που έχει υπάρξει με την Εγνατία Οδό Α.Ε. για τη συνέχιση των μελετών. Η πρόταση μάλιστα που κατέθεσε η Νομαρχιακή Αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρονταν σε δικαιούχο για την εκπόνηση της μελέτης την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση εκτός του Π.Ε.Π. Ηπείρου. Άρα η σύνδεση που επιχειρείται με την επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν έχει βάση, τουλάχιστον σε ο, τι αφορά την πρόταση της Ν.Α.Ι..

Η Νομαρχιακή Αρχή, αποδεικνύει έμπρακτα ότι και θέλει και προσπαθεί να προχωρήσει το έργο. Για αυτό αναζητά πόρους, είτε από Κοινοτικά, είτε από Εθνικά προγράμματα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Δεν γνωρίζουμε όμως αν το ίδιο ισχύει και όσους σήμερα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για την τύχη του, καθώς δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο κ. Χατζηεφραιμίδης, καταψήφιζε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προτάσεις για την προώθηση των μελετών. Και για να μη παρεξηγούνται οι προθέσεις του, υπάρχει τρόπος: Να ενώσει τη φωνή του, με αυτή της Νομαρχιακής Αρχής, ώστε να προχωρήσει η μελέτη, είτε μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.. Ιδού λοιπόν η Ρόδος».


Πηγή :http://www.epirusvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου