7/4/11

Έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Με την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2011 ολοκληρώθηκε χθες στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων το πρώτο τρίμηνο της περιόδου του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μία περίοδος με πάρα πολλά προβλήματα για όλους τους νέους Δήμους και κατά συνέπεια και για το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, που εκτός από τα καθιερωμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι και τα οποία σχετίζονται με τη μη απόδοση οικονομικών πόρων, καλείται να αντεπεξέλθει στην τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, είναι αδύνατο ο Δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν, αφού οι συνενούμενοι Δήμοι στο νέο Δήμο Βορ. Τζουμέρκων δεν προσέφεραν εργατοτεχνικό προσωπικό.
Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις η δημοτική αρχή καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πλήθος προβλημάτων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως σημείωσε ο κ. Σεντελές, και το οποίο δε μπορεί να λυθεί μόνο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως για εμάς είναι πιο σημαντική η έλλειψη προσωπικού και η μη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, έστω και ορισμένου χρόνου. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις κόκκινες γραμμές και χρειάζεται άμεση θεραπεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων δεν διαφοροποιείται ούτε στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού. «Έχει γίνει πεποίθηση σε όλους ότι δεν πρόκειται κανένας Δήμος να κάνει σπουδαίο έργο αυτά τα τρία χρόνια. Φαντάζεστε τι θα γίνει εάν  σε αυτά τα τρία χρόνια δεν θα καταφέρουμε να μαζέψουμε ούτε τα σκουπίδια; Είναι ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με ευθύνη και απόφαση της πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο και όχι από τους Δήμους».
Ο κ. Σεντελές σημείωσε ακόμη πως τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην πράξη ο Δήμος κερδίζει τουλάχιστον το στοίχημα της εμπέδωσης της ενότητας στα νέα του όρια. «Ο κόσμος θεωρεί ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα και σοβαρότερα από όποιες τοπικιστικές αντιλήψεις».
Μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Ως φυσιολογικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της κακής ψυχολογίας στην αγορά θεωρείται η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τουριστικό κυρίως τομέα σε περιοχές όπως τα Τζουμέρκα.
Με εξαίρεση τις επενδύσεις που βρισκόταν σε εξέλιξη και οι οποίες έστω και με προβλήματα συνεχίζουν να εκτελούνται, το ενδιαφέρον και οι προτάσεις για ανάπτυξη νέων υποδομών μειώνεται συνεχώς.
Ως επιβεβαίωση πάντως της κακής ψυχολογίας που υπάρχει γενικότερα έρχεται να προστεθεί και η μειωμένη τουριστική κίνηση σε περιόδους που παραδοσιακά έφερναν επισκέπτες στην περιοχή.
«Ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί σημαντικά τη φετινή χρονιά, ενώ και τα μηνύματα για το Πάσχα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει πληρότητα στα καταλύματα, έχει μειωθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών», τόνισε ο κ. Σεντελές.
Βομβαρδισμένοι δρόμοι
Όσα προβλήματα  πάντως κι αν λυθούν, όσο γρήγορα και αν ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, η αναπτυξιακή προοπτική των Τζουμέρκων δεν πρόκειται να προχωρήσει με γοργά βήματα, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της οδικής πρόσβασης.
Οι επαρχιακές οδοί στην περιοχή των Τζουμέρκων θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης από τους δρόμους είναι ανύπαρκτες και εξαιτίας της έλλειψης μέσων, αλλά και εξαιτίας του ότι δεν έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.
Ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων απέστειλε πριν από λίγες ημέρες ένα νέο έγγραφο στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να ζητήσει το συντομότερο την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στο επαρχιακό δίκτυο. «Με δεδομένο ότι οι μεγάλες τομές των κάθετων αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας θα καθυστερήσουν, δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα πέρα από τη βελτίωση των επαρχιακών οδικών αξόνων.
Ο «Καλλικράτης» έφερε πολλές αλλαγές, όμως η αρμοδιότητα για τους επαρχιακούς δρόμους παρέμεινε στην Περιφέρεια. Εάν ήταν στην δικαιοδοσία των Δήμων θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να παρέμβουμε γρηγορότερα», σημείωσε ο κ. Σεντελές. 

πηγή: www.anex.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου