13/5/11

Σύσκεψη για τα Τζουμέρκα στη Βουλή

Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της περιοχής ο Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Τζουμέρκων Σ. Καραβασίλης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού Κ. Παππάς.
Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε την κακοποίηση του όρου «ανάπτυξη», την ώρα που όλοι και όλα απαιτούν να ξαναδούμε τα θέματα με ανοιχτή προσέγγιση, χωρίς μονοδιάστατες απόψεις.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή, τρεις είναι οι προτεραιότητες για την περιοχή των Τζουμέρκων:
1η: Οι οδικοί άξονες. Εξυπηρέτηση κυκλοφοριακής ροής- σύνδεση με Ιόνια Οδό. Στόχος η συντόμευση των διαδρομών και η εξυπηρέτηση όλων όσων επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τις αστικές περιοχές με οικονομική δραστηριότητα στα χωριά.
2η: Μακροχρόνιες μισθώσεις ως μοχλός οικονομικής δραστηριότητας. Η Ήπειρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η προστασία ενός τόπου συνάδει και με το βαθμό οικονομικής δραστηριότητας. Η πληθυσμιακή ερήμωση δεν συνεπάγεται και προστασία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθούν δράσεις όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία με μακροχρόνιες μισθώσεις βοσκοτόπων για παράδειγμα, ώστε να παρέχεται στους ενδιαφερόμενους η ασφάλεια της μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά και η δυνατότητα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής.
3η: Αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων περιοχής. Σύνταξη ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Μέσω των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου, με στόχο να καταστεί η περιοχή ενεργειακά αυτόνομη, με επιπλέον έσοδα για τον Δήμο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Οικονόμου για το αγροτουριστικό μοντέλο που πρέπει να επιλέξουν τα Τζουμέρκα. «Την ώρα που η Ήπειρος ως ορεινός όγκος διαφοροποιείται ακόμη σε σημαντικό βαθμό από τους άλλους ορεινούς όγκους της χώρας, όπως η Μακεδονία, το Πήλιο κλπ, εμείς οφείλουμε να εστιάσουμε σ' ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στη διαφοροποίησή μας από τους άλλους ορεινούς προορισμούς. Και αυτό σημαίνει ένα μοντέλο που ενώ φαινομενικά έχει ως αντικείμενο τον τουρισμό, στην ουσία επεκτείνεται σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες αφού λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής, του ανθρωπογενούς τοπίου αλλά και των σύγχρονων αναγκών των επισκεπτών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία του «αυστριακού μοντέλου» σε αντίθεση με το «γαλλικό», όπως ισχύει στους περισσότερους χιονοδρομικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, είναι χρήσιμη, καθώς στηρίζεται στη στενή σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στο ανθρωπογενές και στο φυσικό τοπίο».
Ο κ. Οικονόμου κατέληξε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη στόχευση «όχι μόνο θα μας προφυλάξει από κακοτοπιές, αλλά θα οδηγήσει σε άμεσα οικονομικά οφέλη από την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

epirus24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου