11/5/14

Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου

Γιατί... «οι Μαμάδες μας έχουν ανάγκη»

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ένα συγκινητικό βίντεο για την Ημέρα της Μητέρας


Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 529.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ένα συγκινητικό βίντεο, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας έφτιαξαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με κεντρικό μήνυμα: «Οι Μαμάδες μας έχουν ανάγκη».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν την φετινή Ημέρα της Μητέρας (Κυριακή 11 Μαΐου) και μας καλούν όλους να σκεφτούμε τις χιλιάδες μητέρες-ασθενείς, που δίνουν καθημερινά μάχη για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους με ασφάλεια, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο, τον εκτοπισμό, τις φυσικές καταστροφές...

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να πεθάνει κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είναι τόσο μεγάλος που σε κάποιες περιοχές η κύηση θεωρείται εκ προοιμίου ασθένεια, ή άμεση απειλή για τη ζωή. 

Στο Μαλάουι για παράδειγμα (όπου 1800 γυναίκες πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις) αποκαλούν «πακάτι» την έγκυο που σημαίνει «μεταξύ ζωής και θανάτου». Στην Αιθιοπία γίνεται μια τελετή αποχαιρετισμού στη γυναίκα που πάει να γεννήσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 529.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Το 95% των θανάτων συμβαίνουν στη Αφρική και την Ασία, 4% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ενώ μόνο 1% και λιγότερο στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. 19 από τις 20 χώρες με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας είναι στην υποσαχάρια Αφρική. Ο κίνδυνος θανάτου σε μία έγκυο στις περιοχές αυτές είναι 200 φορές μεγαλύτερος από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό της μητέρας

Σε καθημερινή βάση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οργάνωσης έρχονται αντιμέτωπες με συνθήκες που επηρεάζουν την υγεία και τις ζωές των γυναικών και συχνά και των παιδιών τους. Είτε χρειάζεται να βελτιώσουν την μαιευτική φροντίδα, βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες να φέρουν με ασφάλεια στη ζωή τα παιδιά τους είτε να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί, να περιθάλψουν γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας ή εκτοπισμού λόγω συγκρούσεων.

«Σε όλες τις αποστολές που έχω βρεθεί, από το Μαλάουι έως το Αφγανιστάν και από την Ελλάδα έως την Αιθιοπία, μου έκανε πάντα εντύπωση ο ηρωισμός με τον οποίο οι γυναίκες που είναι μητέρες αντιμετωπίζουν τα δεινά που πλήττουν εκείνες και τα παιδιά τους σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, του πολέμου, της βίας, του αποκλεισμού από την περίθαλψη», αναφέρει η Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου.

«Όση κι αν είναι η φτώχεια και ο πόνος τους, έχουν ένα χαμόγελο ανταπόδοσης ακόμα και για το ελάχιστο που τους παρέχουμε. Ένα πραγματικό μάθημα ζωής, για όλους μας» προσθέτει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για τις μητέρες, τα οποία όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στηρίξουν:

  • Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ, Καλώντας στο 901 11 153 153 (ΟΤΕ € 3,68 / κλήση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)
  • Μέσω του site http://support.msf.gr/node/55
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου