11/10/11

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με σκοπό να σταματήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, την οποία κατέθεσαν την ημέρα έναρξης του, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και κάτοικοι της περιοχής.
Χτές οι δύο αντίδικες πλευρές, επιχειρηματολόγησαν υπέρ και κατά της συνέχισης λειτουργίας του ΧΥΤΑ και βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα εκδοθούν σήμερα από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Στο πλευρό του ΦΟΔΣΑ, τον οποίο εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός του, Σάκης Βλέτσας, στάθηκαν τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Στην αντίπαλη πλευρά βρέθηκε ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές και οι κάτοικοι του Ελληνικού.
Τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι αντιδρώντες στη λειτουργία του έργου, δεν ήταν διαφορετικά απ' αυτά που έχουν καταγράψει και στην προσφυγή που έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση του οποίου επίσης αναμένουν και άπτονται των περισσότερο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και το παράνομο της χωροθέτησής του.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, η οποία δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα, ο κ. Βλέτσας δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο το έργο δουλεύει χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής, διαβεβαίωσε ότι ο ΧΥΤΑ δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα.
«Μέχρι στιγμής λειτουργεί με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, τα απορρίμματα προσπαθούμε ότι δεν είναι κανονικό, όπως κάποιο λάστιχο, να απομακρύνονται. Σε ένα δίμηνο ή τρίμηνο θα απαλλαχτούμε εντελώς από την ντροπή της Δουρούτης», είπε ο κ. Βλέτσας.
Από την πλευρά του ο κ. Σεντελές, τόνισε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν δε ζητούν τίποτα άλλο από το Πρωτοδικείο, από αυτό που ζήτησε ο δήμος από την Περιφέρεια τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΦΟΔΣΑ, αλλά δεν εισακούστηκε.

Να μη λειτουργήσει δηλαδή ο ΧΥΤΑ, πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Κατσανοχώριων και τώρα ο Καλλικρατικός Βορείων Τζουμέρκων.

Τέλος ο Δήμαρχος εξέφρασε τις ενστάσεις του για το κατά πόσο η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ γίνεται κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, αφού όπως είπε υπάρχει τρομερή έλλειψη σε εργατοτεχνικό αλλά και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του έργου, ενώ προβληματισμός επικρατεί, όπως είπε, και για τον αν τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ είναι της «ποιότητας που πρέπει».


Συντάκτης: Αλέξανδρος Θεμελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου