12/7/12

Απέρριψαν όλοι το φράγμα Αγ. Νικολάου

Ξεκάθαρο μήνυμα στο ΥΠΕΚΑ από την Ήπειρο

 Ένα ηχηρό «όχι» ήταν η απάντηση που εισέπραξαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ από τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου για την συμπερίληψη του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προσχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.Μια απάντηση που αν το αρμόδιο υπουργείο θέλει να κάνει πράξη το σλόγκαν με το οποίο πραγματοποιεί της ημερίδες διαβούλευσης σε όλη τη χώρα, «η γνώμη σου μετράει», θα πρέπει να την υιοθετήσει.Βουλευτής, Περιφέρεια, Δήμοι και φορείς εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προώθηση της κατασκευής του εν λόγω φράγματος που προβλέπει η μελέτη με αρκετούς μάλιστα να εκφράζουν την απορία τους για τους λόγους που επανέρχεται από το... παράθυρο το συγκεκριμένο έργο που έχει ήδη απορριφτεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στη συνείδηση όλου του ηπειρώτικου λαού
.Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις περί μεθοδεύσεων και πολιτικών πιέσεων ενώ οι δικαιολογίες των μελετητών για την περίληψη του έργου στο προσχέδιο δεν έπεισαν κανέναν, έστω κι αν διαβεβαίωσαν τους παρευρισκόμενους ότι εφόσον η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί το ΥΗΕ φράγμα δεν πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η επίθεση...
Η παρουσίαση του Σχεδίου περιελάμβανε πολλές παραμέτρους για το υδατικό δυναμικό της Ηπείρου αλλά όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από το φράγμα Αγ. Νικολάου και δευτερευόντως στην μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο από τον Αώο.Πρώτος το θέμα έθεσε, πριν καν αρχίσει η παρουσίαση, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του δεν... μάσησε τα λόγια του και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ τους τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να επανέλθει το φράγμα στον Άραχθο δεν είναι αποδεκτός από την Περιφέρεια Ηπείρου θυμίζοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ήδη αρνητική απόφαση του ΣτΕ αλλά και η αντίθετη γνώμη όλης σχεδόν της τοπικής κοινωνίας.«Αυτό το έργο δεν το θέλει η Ήπειρος. Πρέπει να το καταλάβετε και να τελειώνει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού για το οποίο είπε ότι η θέση του ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε το ΤΕΕ/ΤΗ ενώ προειδοποίησε πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να επιτρέψει την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στην Σαγιάδα προκαλώντας την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα να του απαντήσει, κάτι που όμως δεν έκανε.Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές στην διάρκεια της τοποθέτησής του εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός λέγοντας πως «μελετητές και ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ επαναφέροντας το φράγμα Αγ. Νικολάου γίνονται κομμάτι μιας σκανδαλώδους μεθόδευσης που θέλει να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα».Παράλληλα επανέλαβε τα όσα δήλωσε και δύο μέρες νωρίτερα ότι ο Άραχθος έχει ήδη συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και με το παραπάνω ενώ τέλος προειδοποίησε πως κάτοικοι και φορείς όλης της Ηπείρου θα βρεθούν απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου, αν δεν αυτό δεν αλλάξει απόφαση.Το ίδιο υποστήριξε και ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο του Περιφερειακού Συμβούλιου, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η στάση ου έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μελετητές και ΥΠΕΚΑ κάνει τους Ηπειρώτες να βλέπουν με διστακτικότητα τις προτάσεις που καταθέτουν στο Σχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, Χρίστος Παπαβρανούσης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για λόγο για τον οποίο επανέρχεται το θέμα του φράγματος στην επικαιρότητα από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα και απόφαση του ΣτΕ, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς κατήγγειλε τις πολιτικές πιέσεις που όπως είπε έχουν ασκηθεί προκειμένου να έρθει ξανά στην επιφάνεια ένα έργο που δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών.

...και οι απαντήσεις
Οι απαντήσεις των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ στο... σφυροκόπημα που δέχτηκαν από όλους τους φορείς δεν κατάφεραν να πείσουν για την ανιδιοτέλεια των προθέσεων του Υπουργείου, το οποίο μάλιστα κατονόμασαν όταν είπαν πως «οι εργοδότες μας μας είπαν να το βάλουμε το φράγμα στην μελέτη».Αιτιολογία, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πως η ένταξη του εν λόγω έργου στο Σχέδιο έγινε διότι η ακύρωσή του από το ΣτΕ έγινε λόγω έλλειψης του θεσμικού πλαισίου το οποίο τώρα υπάρχει.«Είμαστε υποχρεωμένοι να το εντάξουμε. Τώρα αν αποδειχτεί ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις δεν θα υπάρχει στην τελική μορφή του Σχεδίου», είπαν.Απαντώντας μάλιστα στους χαρακτηρισμούς που άκουσαν αλλά και ένα πανό που υπήρχε κρεμασμένο στην αίθουσα και το οποίο έλεγε «όχι στην σκανδαλώδη μεθόδευση. Όχι φράγμα στον Άραχθο», υποστήριξαν πως από την μεριά τους δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μεθοδευτεί τίποτα ενώ διαβεβαίωσαν πως στο ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει καμία εμμονή με το συγκεκριμένο έργο.«Δεν δόθηκε γραμμή από πουθενά και να είστε σίγουροι ότι αν η τοπική κοινωνία δεν το θέλει το έργο τότε αυτό δεν θα γίνει, αλλά πρέπει να μας πείτε και τους λόγους που δεν το θέλετε», είπε ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου κ. Παναγόπουλος.

Επιπτώσεις, οφέλη και προτάσεις
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τους μελετητές οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κατασκευή του φράγματος είναι η μετατροπή τμήματος ανάντι του ποταμού σε λιμναίο σύστημα, η μείωση κατά 80% της μέσης παροχής του ποταμού σε μήκος 8 χιλιομέτρων καθώς και η υποβάθμιση της δυνατότητας αξιοποίησης της κοίτης ως περιοχή αναψυχής.Τα οφέλη τώρα θα είναι η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμη πηγή, η δυνατότητα ενεργειακής ταμίευσης και απόδωσής της σε περιόδους ανεπάρκειας καθώς και ότι η θέση προβλέπεται να είναι ανάντι υφιστάμενου μεγάλου φράγματος.Τέλος οι προτάσεις των μελετητών είναι η ένταξη του έργου στο Σχέδιο Διαχείρισης να γίνει μόνο αν μειωθεί κατά 10 μέτρα στο ύψος ώστε να απομακρυνθεί ο ταμιευτήρας από την γέφυρα της Πλάκας κατά 2,5 χιλιόμετρα καθώς και να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου