14/7/12

Ο Άραχθος, το γεφύρι και η «εθνική μας δόξα».

«Ολίγον κατωτέρω εκ της φάλαγγος Ραφταναίων βιαίας, ως και από εξακοντιζούσης ποταμώδους πηγής, εξόδου του Αράχθου διασκελίζει αυτόν υπερήφανος μονότοξος λιθίνη γέφυρα, θαυμάσιον έργον εμπείρου και αρχιτεκτονικής εμπνεύσεως , εντοπίου -εκ Πραμάντων- Αρχιμάστορα. Το υπέροχον τούτο έργον φέρον το όνομα της ιστορικής « Πλάκας» υπενθυμίζει εθνικήν  μας δόξαν, παλαιοτέραν μεν την Μάρκου Μπότσαρη, Γώγου και Κουτελίδα, κατόπιν δε και των Θεοδ. Γρίβα και Κωνστ. Κωττίκα». Νικ. Χ. Παπακώστα, Ηπειρωτικά, Αθήνα 1967, σελ. 257.  
Πίστευε ο μέγας αυτός Τζουμερκιώτης και διαλαλούσε την εθνική μας δόξα. Πού να φανταστεί ότι θα άλλαζαν άρδην τα πράγματα. Η εθνική δόξα απαιτεί καταρχάς έθνος. Το έθνος, εθνική συνείδηση.  Τη συνείδηση δηλαδή που «συνέταξαν» οι πρόγονοί μας  με αγώνες, θυσίες και ποταμούς αίματος.
Την «εθνική συνείδηση» θα την προσδιόριζε ο μπάρμα Γιάννης ο Σκαρίμπας-αν ζούσε-, ως ευρώ.
Τα πράγματα είναι χειρότερα.  Εθνική συνείδηση δεν υπάρχει. Ποτάμια, γεφύρια και συνειδήσεις θα τα πνίξει η ιδιωτικοποίηση.
Αχ, ποιος να καταλάβει πως το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι η μνημονιακή συνείδηση, γιατί δημιουργεί ΔΟΥΛΟΥΣ! 
                                   

                                   Με τιμή

                          Χρίστος Α. Τούμπουρος
                        Αγναντίτης Τζουμερκιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου