21/9/12

Στην Πράμαντα Τζουμέρκων

Γράφει η Νικολέττα Μηνάογλου/nikolettamin@gmail.com

…αντικρίζοντας τα Τζουμέρκα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Θεός είχε μεγάλα κέφια, όταν τα δημιούργησε!!!
Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη είναι η μεγάλη οροσειρά της Δ. Ελλάδος, με ψηλότερη κορυφή την Κακαρδίτσα (2.429), αποτελούν τμήμα της Πίνδου και βρίσκονται ανάμεσα στον Άραχθο και τον Αχελώο (ή Ασπροπόταμο), φυσικό όριο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. Καταλαμβάνουν το νοτιοανατολικό τμήμα των Ιωαννίνων, αλλά και τμήμα της Άρτας και των Τρικάλων κι έχουν χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα.
Αναφερόμενοι, όμως, στα Τζουμέρκα, εννοούμε το σύνολο των παραδοσιακών χωριών που είναι φωλιασμένα ανάμεσα σε βουνά και φαράγγια. Πρόκειται για 47 χωριά, όπου το φυσικό τοπίο συνίσταται σε τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και δυσπρόσιτες πλαγιές. Ας γνωρίσουμε ονομαστικά κάποιους από τους οικισμούς αυτούς:
Χουλιαράδες, Μιχαλίτσι, Προσήλιο, Παλαιοχώρι, Πετροβούνι, Καλαρρύτες, Συρράκο, Φορτόσι, Καλέντζι, Πλαίσια, Μονολίθι, Ματσούκι, Πλατανούσα κι έπειτα να ξεναγηθούμε στα κοσμοπολίτικα Πράμαντα.
Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, λοιπόν, αποτελούν το κεφαλοχώρι των δυτικών Τζουμέρκων και απέχουν 65 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων και βρίσκεται προστατευμένο μες στην αγκαλιά της Στρογγούλας, κορυφής των Τζουμέρκων.
Αρχικά, τον οικισμό τον ίδρυσαν γύρω στον 15ο αιώνα κτηνοτρόφοι που μετεγκαταστάθηκαν εδώ από τους Χριστούς αλλά και φυγάδες από την Ήπειρο που ερχόντουσαν, για να βρουν καταφύγιο. Έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, υπήρξε, άλλωστε, και κέντρο κλεφταρματωλών κι από εδώ στρατολόγησε ο Καραϊσκάκης το πρώτο επαναστατικό σώμα.
Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσετε τη γραφική πλατεία με τον πλάτανο και τη βρύση «Αράπης». Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας με τους εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τη Μονή της Κηπίνας, σκαρφαλωμένη πάνω σ’ ένα βράχο, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς και το ομώνυμο γεφύρι.
Πρόκειται για έναν κοσμοπολίτικο οικισμό με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση. Για να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων, διαθέτει κέντρο υγείας, καταστήματα, ταβέρνες και δανειστική βιβλιοθήκη. Επίσης, πλήθος ξενώνων έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενηθείτε και να γνωρίσετε από κοντά τη ζεστασιά και τη γλυκύτητα των κατοίκων της περιοχής των Τζουμέρκων!

…του καταρράκτη οι χορδές που πέφτουν στο ποτάμι
ουράνια τόξα ο Θεός εκεί θέλει να βάνει…

Καλή σας διαδρομή!!!

 http://www.thinkfree.gr/travelling

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου