8/2/12

Οι Ηπειρώτες βαδίζουν μπροστά προς έναν καινούργιο κόσμο…

Πανηγυρική εκδήλωση κοπής της «Πίτας του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Πολλαπλά μηνύματα ελπίδας, δύναμης και ενότητας πλημμύρισε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατά τη διάρκεια του ετήσιου πανηγυρικού ανταμώματος παράδοσης και πολιτισμού, που οργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Εκπορεύτηκαν από την αθρόα προσέλευση χιλιάδων απόδημων, που αγνόησαν δυσμενείς οικονομικές και καιρικές συνθήκες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως γνωρίζουν να φαίνονται στα δύσκολα, με εξαίρεση κάποιους  αδελφοσύνης «επιφανείς» συμπατριώτες μας που κρύφτηκαν. Από κοντά και αρκετοί Κρητικοί, φιλοξενούμενοι στην κορυφαία εκδήλωσή μας στα πλαίσια  της αδελφοσύνης και των κοινών εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων που δώσαμε.
Εκπορεύτηκαν από τα δεκάδες χορευτικά που συμμετείχαν, προερχόμενα από κάθε γωνιά της Ηπείρου, της Αττικής,  καθώς και αντιπροσωπευτικά από πόλεις της Ελλάδας όπου ανθεί το αποδημικό ηπειρώτικο στοιχείο, της  Βορείου Ηπείρου και Κρητών και τα οποία κρατούν ζωντανή την παράδοση και τον πολισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Εκπορεύτηκαν από τις μελωδικές και μελίρρυτες κομπανίες και τους ακούραστους σκαπανείς της παράδοσης των γνήσιων ηπειρώτικων συγκροτημάτων των «Λαλητάδων», του Ν. Φιλιππίδη, του Λ. Γκιώκα και του Ηλ. Πλαστήρα που ξαναζωντάνεψαν μοιρολόγια, ήχους και ρυθμούς κρατώντας συντροφιά και συνοδεύοντας τα βήματα των χορευτικών σε γνήσιους πατροπαράδοτους λικνισμούς και λεβέντικα τσακίσματα. Μαζί τους και η κομπανία του Κ. Βέρδη, το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου του Β. Κώτσου, το Πολυφωνικό Σύνολο «Χαονία», τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων «Δροσολίτες», «Αίγαγρος» και «Οι Ριζίτες».
Εκπορεύτηκαν από τη θερμή ανταπόκριση, παρουσία και συμμετοχή στα χορευτικά μας παιδιών, όπως και παιδιών… κάθε ηλικίας, χοροδιδασκάλων και γονιών, που με τη βοήθεια των αδελφοτήτων μας συγκροτούν και διατηρούν τα χορευτικά, ποτίζοντας έτσι αενάως το δέντρο της προαιώνιας παράδοσης του τόπου μας.
Εκπορεύτηκαν από την ανταπόκριση ενίσχυσης της εκδήλωσης από το χορηγό μας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την τηλεόραση της ΕΡΤ και το ραδιόφωνό της στα Γιάννινα που μετέδωσαν σ΄όλο τον κόσμο το κορυφαίο αντάμωμα των αποδήμων μας, σμίγοντας έτσι όλους τους Ηπειρώτες στη γενέτειρα και την αποδημία, τα ημερήσια και περιοδικά ηπειρώτικα έντυπα, καθώς κι εκείνα τα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που πρόβαλλαν και διαφήμισαν τη γιορτή μας.
Προτίστως, όμως, όλα τα μηνύματα εκπορεύτηκαν από το μεστό, πατριωτικό και υπερήφανο πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Πανηπειρωτικής ο πρόεδρός της, διαπρεπής δικηγόρος κ. Γιώργος Οικονόμου.
Λόγος γεμάτος ηπειρώτικη περηφάνια, χωρίς μεμψιμοιρίες, ζητιανιά, παρακαλετά, ύβρεις, εκβιασμούς, απειλές.
Λόγος εκπορευόμενης μαχητικότητας και πολιτισμένης διεκδίκησης στα όσα δικαιούται η Ήπειρος, όπως η ισόρροπη ανάπτυξη, ο σεβασμός στον άνθρωπο, το περιβάλλον, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πρωτογενούς τομέα, συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ηπείρου.
Λόγος ανάδειξης της μεγάλης προσφοράς των Ηπειρωτών στους εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες και την ανοικοδόμηση και το στέριωμα του κράτους μας και ενίσχυσης της εθνικής μας ταυτότητας.
Λόγος γεμάτος πάθος να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας και τον πολιτισμό μας, αυτές τις ακατάλυτες αξίες του ηπειρώτικου και γενικότερα του ελληνικού λαού, τη φιλοπατρία, τη φιλαλληλία,, την ευποιϊα, και τους αγώνες του για λευτεριά , προκοπή κι ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τα ιδανικά, τις χαρές και τις λύπες του.
Λόγος ξεκάθαρος με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η βαρβαρότητα και η σκλαβιά που ζούμε σήμερα είναι ξένη και δεν ταιριάζει στην ανθρωπιά του Ηπειρώτη, του Έλλη να. Γι΄αυτό πρέπει ν΄αντισταθούμε σε όλους αυτούς που τάχθηκαν υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εφαρμόζοντας πολιτικές που παράγουν φτώχεια και μιζέρια, ανεργία και υπέρτερη μείωση μισθών και συντάξεων, κατάρρευση κοινωνικών παροχών και κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος και καταλήστευση του εθνικού πλούτου.
Λόγος που απέσπασε τα θερμότερα των χειροκροτημάτων, όταν καταλήγοντας υπενθύμισε πως «… έχει εδραιωθεί βαθιά στην ψυχή μας η πίστη στην απεριόριστη δυνατότητα  του λαού μας να προσδιορίζει μόνος του τη ζωή του και τη μοίρα του, ώστε χωρίς δυσκολία ,μαζί με τον ποιητή μας να δώσουμε την απάντηση που μας ταιριάζει, σε τούτες τις δύσκολες για το λαό μας ώρες : μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει, όταν ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί».
Την «Πίτα του Ηπειρώτη» ευλόγησε ο σεβασμιότατος Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, αγαπητός συμπατριώτης κκ Κύριλλος.
Για την προσφορά τους στην Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική βραβεύτηκαν η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, η Αρετή Μυστακοπούλου και ο Ηλίας Νάστος, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ο Μορφωτικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών Ιωαννίνων, ο Κτηνοτροφικός Πανηπειρώτικος Συνεταιρισμός και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς.
Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και στα 75 χρόνια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Την εκδήλωση παρουσίασαν οι ηθοποιοί Παρασκευή Κατσάνη και Σπύρος Πούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου