29/2/12

Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στον Φορέα Διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, για την κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού φράγματος, στον Άραχθο.


 
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του Φ/Δ Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου Και Χαράδρας Αράχθου κ. Χρήστο Χασάνη. ΙΩΑΝΝΙΝΑ                     ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων, Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, Δήμο Άρτας , Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αθηνών, Σύλλογο Προστασίας Αράχθου Ιωαννίνων.

Κύριε Πρόεδρε του Φ/Δ,
Λάβαμε την από 3/2/2012 επιστολή που προσωπικά  στείλατε στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου και την οποία μετά την απάντηση που πήρατε από τον Κ. Υπουργό, αποστείλατε και σε μας μαζί με την απάντησή του.
Από το περιεχόμενο της προσωπικής επιστολής σας προς τον κ. Υπουργό, πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.  Όπως π.χ. θεωρείτε ως δεδομένη την κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο; και διαμαρτύρεστε γιατί δεν έχει σταλεί στο φορέα σας αντίγραφο της ΜΠΕ της κατασκευάστριας εταιρείας; Αλήθεια δεν πήρατε χαμπάρι ότι τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 56 του νόμου πλέον; Σε τι εξυπηρετεί η επιστολή σας προς τον Υπουργό μετά την ψήφιση του νόμου; Και ώ του θαύματος η ταχύτατη απάντησή του; Δεν πήρατε χαμπάρι την καθολική αντίδραση των συντεταγμένων τοπικών φορέων της περιοχής και της Αποδημίας; Για την μη πραγματοποίηση του έργου; (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμοι Άρτας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βόρειων Τζουμέρκων, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αθηνών, Σύλλογος Προστασίας Αράχθου Ιωαννίνων ).
Και ήρθατε εσείς ως από μηχανής Θεός και εν αγνοία όλων των υπολοίπων φορέων,  προτείνατε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έστω να χωροθετηθεί το έργο κατά 3400 μέτρα πιο κάτω δηλ. 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή κατά μήκος του ποταμού, όπου όπως αναγράφετε δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο το έργο απομακρύνεται από τις χαράδρες, τόσο περισσότερο εξομαλύνονται οι κλίσεις του εδάφους και τόσο περισσότερο μειώνονται οι κατολισθήσεις.
Κύριε Πρόεδρε ειλικρινά λυπούμαστε γι΄ αυτό σας το ατόπημα. Αποτελείτε δε, τη μοναδική εξαίρεση από όλους τους συντεταγμένους φορείς τόσο της Ηπείρου, όσο και της Αποδημίας. Σε περίπτωση που το έργο πραγματοποιηθεί εκεί που προτείνετε (γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η απάντηση του κ. Υπουργού που επισημαίνει στην από 12/2/2012 επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων την οποία σας κοινοποιεί, ότι να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι δικές σας  παράμετροι στο στάδιο διαβούλευσης του Προσχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος), τότε θα έχετε συμβάλλει στην καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής και το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό αλλά και ιστορικό. Εμείς πάντως εναρμονισμένοι με όλους τους συντεταγμένους φορείς της Γενέτειρας και της Αποδημίας  θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Σας αποστέλλουμε και το Δελτίο Τύπου που έχουμε εκδώσει για το θέμα μετά την πανθολογουμένως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από όλους τους φορείς.
                                                                 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Γιώργος Δ. Οικονόμου                                                                 Ιπποκράτης Μ. Κατσένης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου