6/2/12

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ “ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ” ΑΝΘΙΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

“Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν, οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται οι Ηπειρώτες που γιορτάζουν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας”. Αυτό ήταν το σύνθημα για την “ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2012” και επιβεβαιώθηκε με τον πιο πετυχημένο, τον πιο όμορφο τρόπο στο μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, του κορυφαίου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο.
“Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2012” ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Ηπείρου και τα 75 χρόνια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα και τη διαχρονία των αγώνων και της ευποιίας των Ηπειρωτών.
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πλημμύρισε από Ήπειρο. Πολλές χιλιάδες Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανθίζοντας ένα μονάκριβο χαμόγελο στα χείλη όλων μας, στη δύσκολη εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Εκατοντάδες χορευτικοί όμιλοι, με χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα λάμπρυναν με την ομορφιά και τη λεβεντιά τους τη μεγάλη γιορτή. Οι κομπανίες των Νίκου Φιλιππίδη, Κώστα Βέρδη, Λευτέρη Γκιώκα, Ηλία Πλαστήρα, Θωμά Λώλη, οι “Λαλητάδες”, η Παραδοσιακή Χορωδία της Π.Σ.Ε., το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου) και το Πολυφωνικό Σύνολο “Χαονία” ανέδειξαν με τον πιο γλυκόλαλο τρόπο την πλούσια Ηπειρώτικη μουσική παράδοση. Την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία του Εφόρου ΠολιτισμούΑλέξανδρου Λαμπρίδη, παρουσίασαν οι Ηπειρώτες ηθοποιοί Παρασκευή Κατσάνη και Σπύρος Πούλης.
Κορυφαία στιγμή στο πρόγραμμα η μεγάλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης. “Ήπειρος και Κρήτη” ήταν η πρώτη από τις Ηπειρώτικες Γέφυρες που θα στήνει κάθε χρόνο στη γιορτή της η Π.Σ.Ε., σμίγοντας την Ήπειρο με άλλες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Φέτος οι Κρήτες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων πλημμύρισαν το Σ.Ε.Φ. με Κρητικούς χορούς και ριζίτικο τραγούδι, μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών.
Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος ευλόγησε την Πίτα που έκοψε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργος Οικονόμου. Στην ομιλία του, από μέρους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., ο Πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά: Διαπιστώνουμε με θλίψη,  ότι η ηγεσίες  τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι δικές μας αντί να υπηρετούν και να  περιφρουρούν τα συμφέροντα των λαών εξασφαλίζοντας  έτσι  την κοινωνική και  εργασιακή ειρήνη και προκοπή, τάχθηκαν υπέρ των μεγάλων οικονομικών  συμφερόντων, εφαρμόζοντας πολιτικές που παράγουν φτώχεια και μιζέρια.”. Η ομιλία, αναφερόμενη στην αξια των φετινών επετείων, εστίασε στους μεγάλους αγώνες και τα αιτήματα των απόδημων Ηπειρωτών σήμερα.
            Μεγάλος  χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.  Η εκδήλωση, χάρη στη δορυφορική μετάδοση της ΕΡΤ
WORLD μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, στα ξενιτεμένα παιδιά της Ηπείρου σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία.
Στην “Πίτα του Ηπειρώτη” βραβεύθηκαν φορείς και πρόσωπα που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, στους αγώνες για το Περιβάλλον, στα έργα ευποιίας. Ξεχωριστή η βράβευση στον Κτηνοτροφικό Πανηπειρωτικό Συνεταιρισμό για τον αγώνα για την προστασία του δημόσιου, συνεταιριστικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας “ΔΩΔΏΝΗ”.
Με την “ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ” οι Ηπειρώτες απέδειξαν φέτος ότι μπορούν να διοργανώνουν τη μεγάλη τους γιορτή, με ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Γιατί οι Ηπειρώρες διαχρονικά ξέρουμε καλά ότι το ίδιο το αντάμωμα και η γιορτή είναι και από μόνα τους πολύτιμα μηνύματα αγώνα, αντίστασης και δημιουργίας για να διαβούμε,  όλοι μαζί, κάθε δύσκολη εποχή. Γιατί, ακριβώς, η εποχή μας θέλει όλους μαζί, ακόμη πιο δυνατούς, ακόμη πιο δημιουργικούς, ακόμη πιο αποφασισμένους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου