14/2/12

Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους και όχι μόνο!!!

Και επειδή σίγουρα λίγοι θα γνωρίζετε ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και τι σχέση έχει με τα τριαντάφυλλα και τα σοκολατάκια ιδού κάποιες πληροφορίες.

Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν ένας επίσκοπος  της Ρώμης που έζησε το 270μΧ, επί Κλαύδιου.Ο Κλαύδιος είχε απαγορεύσει να παντρεύονται ζευγάρια γιατί δεν έβρισκε άνδρες για τις εκστρατείες του και πίστευε ότι ο λόγος ήταν πώς οι άνδρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις οικογένειές τους και τις αγαπημένες τους.

Ο Αγιος Βαλεντίνος λοιπόν, θέλοντας να διαδώσει τη χριστιανική πίστη τελούσε κρυφά γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, προσπαθώντας να δημιουργήσει πυρήνες ανάπτυξης του χριστιανισμού, και φυσικά οικογένειες. Ο Βαλεντίνος αν και προειδοποιήθηκε δεν υποχώρησε και συνέχισε να παντρεύει τους πιστούς, μέχρι που βασανίστηκε και θανατώθηκε. Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε πολλούς αιώνες αργότερα τον Βαλεντίνο ως άγιο και όρισε την ημερομηνία λατρείας του στις 14 Φεβρουαρίου.

Φυσικά η επιλογή της ημέρας δεν ήταν τυχαία γιατί την ίδια ημέρα και μια ημέρα μετά γιορταζόταν μια παγανιστική γιορτή έρωτα και γονιμότητας. Οι Καθολικοί ταύτισαν τον Αγιο Βαλεντίνο με τον έρωτα και το καλό τους μάρκετινγκ τον καθιέρωσε σαν τον Άγιο του Έρωτα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία φυσικά δεν αναγνώρισε τον άγιο αυτό και κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη μόδα που πήγε να καθιερωθεί.

 Ωστόσο μετά από πολλά χρόνια και όταν πια ο Άγιος Βαλεντίνος έγινε το απόλυτο must του Φλεβάρη, αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό της άγιο. Υπάρχει επομένως ο Άγιος Έρωτας, αλλά και Άγιοι προστάτες του Έρωτα, όπως ο Άγιος Υάκινθος στις 3 Ιουλίου και οι Άγιοι Ακύλας και Πρισκίλλα στις 13 Φεβρουαρίου, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να καθιερωθούν στην συνείδηση του κόσμου. Έτσι λοιπόν εκτός από τους ερωτευμένους, στις 14 Φεβρουαρίου έχουν την τιμητική τους τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία. 
http://himaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου