22/3/12

Τροχοπέδη οι οδικές προσβάσεις

Μία σειρά από πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων, ωστόσο αυτό που κυριάρχησε ήταν η αγωνία για τις οδικές προσβάσεις, καθώς αποτελούν τροχοπέδη για τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Τη σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Άγγελος Ζώνιος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα προσβασιμότητας, με το δημοτικό συμβούλιο να κάνει σχεδόν ομόφωνα αποδεκτές τις προτάσεις για παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τις μελέτες βελτίωσης του τμήματος Πλάκα – Ματσούκι της 2ης Επαρχιακής Οδού και της 3ης Επαρχιακής Οδού Ιωάννινα – Συρράκο και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή τους. Μάλιστα, ανάλογες παρεμβάσεις πρόκειται να υπάρξουν και από την πλευρά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, έτσι ώστε από κοινού να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους.
Παρέμβαση θα υπάρξει στην Περιφέρεια Ηπείρου και για τη σήμανση, καθώς είναι τουλάχιστον ελλιπής και δε βοηθά τους επισκέπτες να προσεγγίσουν την περιοχή. «Αυτό το θέμα, με ιδιαίτερη αναφορά στον κόμβο Κουτσελιού, η Επιτροπή το κατήγγειλε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπίνα στην ημερίδα – συνάντηση με τους επαγγελματίες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η δόθηκε σε κυκλοφορία αυτός ο κόμβος και για την ιστορία σας ενημερώνω ότι ο κ. Καραμπίνας εξαγγέλλοντας την
λειτουργία του σε τοπικά κανάλια, ανέφερε ότι κατανοώντας τη δυσκολία προσέγγισης των επισκεπτών που του κατήγγειλαν οι επαγγελματίες,  δόθηκε λύση από την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να τεθεί με επίταση και να ασκηθεί για μια ακόμα φορά η ανάλογη πίεση στη Περιφέρεια για την σωστή σήμανση στο Δήμο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώνιος.

Δράσεις προβολής
Το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε και μία σειρά προτάσεων που κατατέθηκαν από την πλευρά της Επιτροπής, για την τουριστική προβολή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα μόνα έσοδα της περιοχής προέρχονται από τον τουρισμό που υπό τις παρούσες συνθήκες πλήττεται ιδιαίτερα λόγο της κρίσης.
Η πρώτη ενέργεια θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και θα αφορά στη δημιουργία video χρονικής διάρκειας 30΄΄, 1 λεπτού και 10- 15 λεπτών με αναφορά σε όλα τα Τζουμέρκα που ανήκουν στη Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σποτ αυτά θα είναι θεματικά και θα περιλαμβάνουν τα κυριότερα αξιοθέατα και δραστηριότητες στη περιοχή, όπως πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, μνημεία φυσικού κάλλους, μουσεία, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εκδηλώσεις όπως το καγκελάρι, κ.α. Τα σποτ θα προβληθούν στοχευμένα σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα.
H δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού θα ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Αυγούστου και το κόστος θα ανέλθει περίπου στα 8.000 ευρώ για την παραγωγή και τη μετάδοση.
Μια δεύτερη ενέργεια αφορά στον εξοπλισμό περιπτέρου για εκθέσεις, με την παραγωγή 20σέλιδου τουλάχιστον δίγλωσσο φυλλαδίου (Ελληνικά και Αγγλικά), δέκα αφισών, σταντ και Φώτο Play (σε οθόνη περίπου100 φωτογραφίες), για το οποίο θα υπάρξει επαφή με τον ΕΟΤ ώστε να καταχωρηθούν σε κάποια σημεία πληροφοριακού ενδιαφέροντος, όπως τα αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων και τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας.
Επίσης, πέρα από την παράδοση της υπό κατασκευής σελίδας του Δήμου στο διαδίκτυο, θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρχει παρουσία στις σελίδες της Περιφέρειας και στους Δήμους Ιωαννιτών, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας με ψηφιακό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και link στην ιστοσελίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Τέλος, αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων να υποβληθεί πρόταση για έργο καταγραφής δικτύου μονοπατιών και τη σήμανσή τους.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Είναι σωστό να επενδύουμε ειδικά στην ψηφιακή πληροφορία σήμερα και να βελτιώνουμε τις υποδομές πρόσβασης για την διευκόλυνση του επισκέπτη.
    Τα χωριά μας δεν είναι γνωστά για τους περισσότερους και με το ψηφιακό πλεονέκτημα, μπορούμε να φτάσουμε όλο τον κόσμο! (Γεννήθηκα στη μέση του τοπίου στην ομίχλη, της φωτογραφίας ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή