6/1/12

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Προς γνώση των γονέων επισημαίνουμε τα παρακάτω σημαντικά για τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

1.    Ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στα Σχολεία ήταν και εξακολουθεί να είναι των γονέων και κηδεμόνων τους.
2.    Η Πολιτεία για να διευκολύνει τους γονείς επιδοτεί τον κάθε μαθητή με ένα ποσό ανά χιλιόμετρο απόστασης από το σχολείο του.
3.    Με βάση το ποσό αυτό, τον αριθμό των μαθητών και τα αντίστοιχα δρομολόγια γίνεται διαγωνισμός στον οποίο προσέρχονται τα ενδιαφερόμενα μεταφορικά μέσα (ΚΤΕΛ, ιδιωτικά λεωφορεία, ΤΑΞΙ). Για όσα από τα δρομολόγια υπάρξει ενδιαφέρον από τους προσερχόμενους στο διαγωνισμό, η μεταφορά των μαθητών γίνεται με τα αντίστοιχα μέσα. Για όσα δεν υπάρξει ενδιαφέρον το ποσό που αναλογεί σε κάθε μαθητή δίνεται στους γονείς, οι οποίοι και αναλαμβάνουν την ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο.
4.    Την διαδικασία του διαγωνισμού τα προηγούμενα χρόνια την είχαν οι Νομαρχίες και μέχρι 31-12-2011 η Περιφέρεια. Από 1-1-2012 η διαδικασία του διαγωνισμού είναι στη δικαιοδοσία των καλλικρατικών δήμων.
5.    Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την οποία ήταν υπεύθυνος. Από τη διαδικασία αυτή τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή:
•    Το δρομολόγιο Ματσούκι- Χριστοί – Πράμαντα και Τσόπελα – Πράμαντα εκτελείται από το ΚΤΕΛ.
•    Το δρομολόγιο Πλαίσια – Κωστήτσι – Ελληνικό εκτελείται από το ΚΤΕΛ.
•    Για τα δρομολόγια Προσήλιο – Χριστοί, Κτιστάδες – Πράμαντα και Μονολίθι – Πλατανούσα δεν υπήρξε, όπως και παλιά, ενδιαφέρον και επομένως θα πρέπει η μεταφορά να γίνει από τους γονείς, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, στους οποίους θα καταβληθεί το τίμημα που ορίζεται από την σχετική υπουργική απόφαση.

Είναι πραγματικά κρίμα κάποιοι σε βάρος των παιδιών, είτε σκόπιμα είτε από άγνοια των παραπάνω να παραπλανούν τους γονείς και να τους προτρέπουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, διότι δήθεν ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τους τα μεταφέρει. Όποιος θέλει σχολεία κλειστά στις 9 Ιανουαρίου, για διάφορους δικούς του λόγους, ας αναλογισθεί τα ίδια τα παιδιά.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι επειδή πολλοί Δήμοι στη χώρα δεν πρόλαβαν έγκαιρα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών, το Υπουργείο αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου των συμβάσεων που είχαν συνάψει τα μεταφορικά μέσα με τις Περιφέρειες.


Γιάννης Σεντελές
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου