πηγή: http://epirusonline.gr/
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου στα Τζουμέρκα, ενώ προωθεί το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο!
Την πολυπόθητη ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2007-2013» ( (ΕΠΠΕΡΑΑ) της πρότασης για την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου των Τζουμέρκων υπέγραψε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Αν. Ανδρεαδάκης. Ειδικότερα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εντάσσεται το έργο « Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου» με συνολικό προϋπολογισμό 2,815,109 ευρώ με δικαιούχο του έργου τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Σύμφωνα με την απόφαση η προστασία της βιοποικιλότητας θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και των πληθυσμών των απειλούμενων και κινδυνευόντων ειδών που διαβιούν στην αλπική ζώνη του Πάρκου και τις απότομες κορυφές (Στρογγούλα, Καταφίδι, Κακαρδίτσα, Περιστέρι), στο εξαιρετικής βιοποικιλότητας Δάσους της
Μπάντζας Συρράκου, στο πευκοδάσος-ελατοδάσος των Ποτιστικών-Πραμάντων- Ματσουκίου-Βουλγαρελίου, στο μεικτό δάσος Χαλικίου-Ανηλίου, στην χαράδρα Αράχθου, στον ποταμό Ασπροπόταμο (παραπόταμος του Αχελώου), στον ποταμό Άραχθο με παραποτάμους τον Μετσοβίτικο, Χρούσια, Μελισσουργιώτικο,Ματσουκιώτικο και .
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν:
-Την εποπτεία του Εθνικού Πάρκου
-Την ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους τοπικούς συλλόγους ώστε να αποφεύγονται ή να προλαμβάνονται φαινόμενα όπως πυρκαγιές, αυθαίρετες εγκαταστάσεις και αυθαίρετη δόμηση, παράνομη αλιεία, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, αμμοληψίες ποταμών, παράνομη εγκατάσταση λατομείων, παράνομη απόθεση μπαζών-αδρανών υλικών, αυθαίρετες διανοίξεις δρόμων κ.λ.π. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ετήσια προγράμματα εποπτείας-φύλαξης-πυρασφάλειας, ετήσια προγράμματα παρακολούθησης, βάση δεδομένων με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και τις βιβλιογραφικές αναφορές που θα συλλεχθούν,
-Την επιστημονική παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων της περιοχής και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 και των απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας (είδη του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 79/409),
-Την ενημέρωση του κοινού, μέσω κατάλληλα καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού για τη σπουδαιότητα των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής, ώστε να αποκτήσει φιλική συμπεριφορά απέναντι στην προστασία και διαχείριση της περιοχής. Προβλέπονται: Σχέδιο Δράσης ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, βάση δεδομένων επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο, πακέτο δραστηριοτήτων (Σκέφτομαι και χρωματίζω, Ο κύκλος του νερού, Ανάλυση νερού,
Μικρόκοσμος , Τα γεφύρια και οι ποταμοί του Πάρκου, Η ζωή στο ποτάμι, Οι νύμφες των ποταμών, Βότανα και οι ιδιότητές τους, Ανακαλύπτω το Πάρκο, Μαθαίνω τα έντομα, Μαθαίνω τα φυτά, Η θήκη των Τζουμέρκων, Πετρώματα και ορυκτά του Πάρκου, Απορρίμματα-Ανακύκλωση-Κόμποστ), Εργαστηριακός εξοπλισμός για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοργάνωση συνεδρίων, σεμινάρια κατάρτισης, πιστοποίηση ειδικών συνεργατών, έξοδα ταξιδιών κ.λπ.)
-Την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της συμμετοχικής διαδικασίας των κοινωνικών εταίρων και του κοινού.
Η ένταξη προβλέπει ακόμη τη σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο (Σχέδιο Διαχείρισης) καθώς και την παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου (Τελικές εκθέσεις με τα αποτελέσματα παρακολούθησης για τους τύπους οικοτόπων, και τα είδη χλωρίδας και πανίδας, ασπόνδυλα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πτηνά, θηλαστικά, προκειμένου τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν και για τη σύνταξη της 3ης Εθνικής Αναφοράς/Έκθεσης Εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, Συμπληρωμένη Βάση Δεδομένων πρότυπο της οποίας θα δοθεί από το αρμόδιο). Ακόμη το Εθνικό Πάρκο θα προμηθευτεί τρία πυροσβεστικά οχήματα και ένα όχημα παρακολούθησης, ενώ χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης με ντοκιμαντέρ, DVD, θεματικά φυλλάδια, λευκώματα. Η ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2015, ενώ η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 66.06 μήνες.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ:
Διευρύνεται το μέτωπο ενάντια στο φράγμα
Η παράταξη «Ήπειρος-Τόπος Να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη προστέθηκε στο μέτωπο των τοπικών φορέων που αντιδρούν στην φωτογραφική διάταξη Παπακωνσταντίνου για ξεμπλοκάρισμα του μεγάλου φράγματος στον Άγιο Νικόλαο του Αράχθου. Σε ανακοίνωσή με τίτλο «Ποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο;» η παράταξη εκφράζει την έκπληξή της για το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνοντας πως το φράγμα καταδικάστηκε από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της εδώ και χρόνια και το οποίο είχε εκδικαστεί στο Σ.τ.Ε. αρνητικά το 2007. «Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρακάμπτει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας , των εγκεκριμένων χωροταξικών σχεδίων και της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να θυσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο μονότοξο πέτρινο γεφύρι;», ρωτά η παράταξη και ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Δηλώνει δε πως θα συμμετέχει σε κάθε δίκαιη αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Με δεδομένο το ότι ο επικεφαλής της παράταξης Β. Αργύρης είναι και βουλευτής ουσιαστικά με τη χτεσινή ανακοίνωση δηλώνει πως θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Από την πλευρά του ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου (το παρών έδωσαν και οι Θ. Οικονόμου, Π. Στασινός) μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου της βουλής η οποία εξετάζει το νομοσχέδιο τονίζει:
Όπου υπενθύμισε πως «πριν δύο χρόνια είχε επιχειρηθεί από την προκάτοχό σας, κυρία Μπιρμπίλη, να περάσει μία αντίστοιχη διάταξη που χαρακτήριζε ως ΑΠΕ υδροηλεκτρικά έργα έως 100 MW. Τότε με τη συμπαράσταση και άλλων συναδέλφων αποτρέψαμε μια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχαμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Συγκεκριμένα, θα είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα είχαμε χαρακτηρισμένα υδροηλεκτρικά έργα 100 MW, όταν διεθνώς δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που τα υδροηλεκτρικά έργα πάνω από 15MW να χαρακτηρίζονται ΑΠΕ. Αυτό αφορούσε τότε μία διάταξη που προσπαθούσε να λύσει κάποια ζητήματα σαν και αυτά που προσπαθείτε να λύσετε κι εσείς, αλλά κάποια θέματα έχουν δρομολογηθεί.».
-Σημείωσε για την 20ετίας μελέτη του υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το υπουργείο: «Δεν ξέρω πόσο έγκυρες ή όχι είναι αυτές οι μελέτες του παρελθόντος, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το έργο συνάντησε την καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής».
-Αναφέρθηκε στην φραγματοποίηση του Αράχθου: «Ο ποταμός έχει συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα που είναι το «Πουρνάρι 1» και το «Πουρνάρι 2». Εκεί που τελειώνει η μία λίμνη στην ευθεία σε ένα χιλιόμετρο θα κατασκευαζόταν το τρίτο φράγμα που θα αποτελούσε τεράστιο περιβαλλοντικό φορτίο και θα ήταν μία ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή»,
-Απείλησε ακόμη και με καταψήφιση της δανειακής σύμβασης: «Από αυτό (σσ. αλλαγή άρθρου 56) τουλάχιστον εγώ θα συναρτήσω την τελική μου στάση στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά ενδεχομένως και σε μελλοντικά νομοσχέδια, ακόμη και στη δανειακή σύμβαση.
-Πρότεινε για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων την εξαίρεση ενός τμήματος 200 – 300 στρεμμάτων στην Αλπική Ζώνη για να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις για ένα χιονοδρομικό κέντρο μικρής έκτασης ή κάποιων μικρών εγκαταστάσεων για ορειβατικούς σκοπούς.
Τι είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στις παρατηρήσεις του κ. Τσιρώνη απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας:
-Η χώρα χρειάζεται υδροηλεκτρικά φράγματα για την ισορροπία του ενεργειακού της σχεδιασμού. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει ΑΠΕ στα υδροηλεκτρικά, αλλά είμαστε, μάλλον, από τις λίγες χώρες όπου βάζουμε τον πήχη εκεί που τον βάζουμε (σς. η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δέχεται το όριο των 15 MW φραγμάτων ως ΑΠΕ, ενώ στην Ευρώπη το όριο είναι 10)
- «Όταν επιλέγεται ή προωθείται να γίνει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό κάπου, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν μια σειρά από πράγματα, μεταξύ των οποίων η επιβάρυνση συνολικά της περιοχής και όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού.
Το πλαίσιο σχεδιασμού γι’ αυτά, είναι τα σχέδια διαχείρισης των ιδιωτικών πόρων που γίνονται αυτή τη στιγμή και εκπονούνται στις διάφορες περιοχές. Εγώ ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τους βουλευτές που είναι από τις περιοχές αυτές και μεταφέρουν ζητήματα που αφορούν την επιβάρυνση της περιοχής. Το Υπουργείο είναι απολύτως έτοιμο να κάνει προσαρμογές, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές, να προκύψουν μέσα από μια διαδικασία που θα εκφράζονται οι τοπικοί φορείς και θα είναι μια διαδικασία στην οποία, συνεπώς, θα είναι ξεκάθαρη ποια θα είναι η βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Με μια πραξικοπηματική (πολιτικά, συνταγματικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά) κίνηση, η κυβέρνηση της υποταγής και του fast track επιχειρεί μέσα από το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στη βουλή να ακυρώσει στην ουσία, την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ κατά της κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων παρατηρώντας:
-Το ΣτΕ στην ακυρωτική του απόφαση, είχε απορρίψει ρητά όχι μόνο την περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου που κατατέθηκε από την εταιρεία, αλλά και γενικά την κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο. Έτσι, οι φωτογραφικές διατάξεις έρχονται όχι απλώς να παρακάμψουν την απόφαση, αλλά να αμφισβητήσουν την ίδια του την ύπαρξη και να ακυρώσουν τον ρόλο του ΣτΕ.
- Ο κ. Εμφιετζόγλου προεκλογικά είχε δηλώσει δημόσια την πολιτική και οικονομική του στήριξη στο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και τώρα ήλθε η ώρα να «δικαιωθεί» για τις επιλογές του.
-«Η ‘κυβέρνηση’ αυτή, συγκροτήθηκε με την πρόφαση να διαχειρισθεί την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και μόνο(!) και βλέπουμε εδώ και δύο μήνες να προσπαθεί να ξεπουλήσει όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας». Ευρύτερα για το πολυνομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και πραξικοπηματική την διαδικασία με την οποία προωθείται και υπογραμμίζει: «Το νομοσχέδιο «έκπληξη» αφορά σε μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος, όπως την αδειοδότηση για έργα ανάκτησης ή διάθεσης αποβλήτων, αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, χωροταξικού σχεδιασμού, ρύθμισης αυθαιρέτων και πολλά άλλα, ενώ πιάνει μεταξύ άλλων τα «καυτά ζητήματα» του Παρνασσού, του Υμηττού και του φράγματος του Άραχθου που βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών τοπικών κινημάτων. Έτσι, ο Υπουργός προσπαθεί με «τρικ» να αιφνιδιάσει τους κοινωνικούς φορείς και ν’ αποφύγει την κοινωνική αντίδραση».
Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΛΟΥ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου στα Τζουμέρκα, ενώ προωθεί το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο!
Την πολυπόθητη ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2007-2013» ( (ΕΠΠΕΡΑΑ) της πρότασης για την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου των Τζουμέρκων υπέγραψε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Αν. Ανδρεαδάκης. Ειδικότερα, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εντάσσεται το έργο « Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου» με συνολικό προϋπολογισμό 2,815,109 ευρώ με δικαιούχο του έργου τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Σύμφωνα με την απόφαση η προστασία της βιοποικιλότητας θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και των πληθυσμών των απειλούμενων και κινδυνευόντων ειδών που διαβιούν στην αλπική ζώνη του Πάρκου και τις απότομες κορυφές (Στρογγούλα, Καταφίδι, Κακαρδίτσα, Περιστέρι), στο εξαιρετικής βιοποικιλότητας Δάσους της
Μπάντζας Συρράκου, στο πευκοδάσος-ελατοδάσος των Ποτιστικών-Πραμάντων- Ματσουκίου-Βουλγαρελίου, στο μεικτό δάσος Χαλικίου-Ανηλίου, στην χαράδρα Αράχθου, στον ποταμό Ασπροπόταμο (παραπόταμος του Αχελώου), στον ποταμό Άραχθο με παραποτάμους τον Μετσοβίτικο, Χρούσια, Μελισσουργιώτικο,Ματσουκιώτικο και .
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν:
-Την εποπτεία του Εθνικού Πάρκου
-Την ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους τοπικούς συλλόγους ώστε να αποφεύγονται ή να προλαμβάνονται φαινόμενα όπως πυρκαγιές, αυθαίρετες εγκαταστάσεις και αυθαίρετη δόμηση, παράνομη αλιεία, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, αμμοληψίες ποταμών, παράνομη εγκατάσταση λατομείων, παράνομη απόθεση μπαζών-αδρανών υλικών, αυθαίρετες διανοίξεις δρόμων κ.λ.π. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ετήσια προγράμματα εποπτείας-φύλαξης-πυρασφάλειας, ετήσια προγράμματα παρακολούθησης, βάση δεδομένων με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης και τις βιβλιογραφικές αναφορές που θα συλλεχθούν,
-Την επιστημονική παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων της περιοχής και των ειδών χλωρίδας και πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 και των απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας (είδη του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 79/409),
-Την ενημέρωση του κοινού, μέσω κατάλληλα καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού για τη σπουδαιότητα των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής, ώστε να αποκτήσει φιλική συμπεριφορά απέναντι στην προστασία και διαχείριση της περιοχής. Προβλέπονται: Σχέδιο Δράσης ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, βάση δεδομένων επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο, πακέτο δραστηριοτήτων (Σκέφτομαι και χρωματίζω, Ο κύκλος του νερού, Ανάλυση νερού,
Μικρόκοσμος , Τα γεφύρια και οι ποταμοί του Πάρκου, Η ζωή στο ποτάμι, Οι νύμφες των ποταμών, Βότανα και οι ιδιότητές τους, Ανακαλύπτω το Πάρκο, Μαθαίνω τα έντομα, Μαθαίνω τα φυτά, Η θήκη των Τζουμέρκων, Πετρώματα και ορυκτά του Πάρκου, Απορρίμματα-Ανακύκλωση-Κόμποστ), Εργαστηριακός εξοπλισμός για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοργάνωση συνεδρίων, σεμινάρια κατάρτισης, πιστοποίηση ειδικών συνεργατών, έξοδα ταξιδιών κ.λπ.)
-Την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της συμμετοχικής διαδικασίας των κοινωνικών εταίρων και του κοινού.
Η ένταξη προβλέπει ακόμη τη σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο (Σχέδιο Διαχείρισης) καθώς και την παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου (Τελικές εκθέσεις με τα αποτελέσματα παρακολούθησης για τους τύπους οικοτόπων, και τα είδη χλωρίδας και πανίδας, ασπόνδυλα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πτηνά, θηλαστικά, προκειμένου τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν και για τη σύνταξη της 3ης Εθνικής Αναφοράς/Έκθεσης Εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, Συμπληρωμένη Βάση Δεδομένων πρότυπο της οποίας θα δοθεί από το αρμόδιο). Ακόμη το Εθνικό Πάρκο θα προμηθευτεί τρία πυροσβεστικά οχήματα και ένα όχημα παρακολούθησης, ενώ χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης με ντοκιμαντέρ, DVD, θεματικά φυλλάδια, λευκώματα. Η ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2015, ενώ η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 66.06 μήνες.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ:
Διευρύνεται το μέτωπο ενάντια στο φράγμα
Η παράταξη «Ήπειρος-Τόπος Να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη προστέθηκε στο μέτωπο των τοπικών φορέων που αντιδρούν στην φωτογραφική διάταξη Παπακωνσταντίνου για ξεμπλοκάρισμα του μεγάλου φράγματος στον Άγιο Νικόλαο του Αράχθου. Σε ανακοίνωσή με τίτλο «Ποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο;» η παράταξη εκφράζει την έκπληξή της για το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνοντας πως το φράγμα καταδικάστηκε από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της εδώ και χρόνια και το οποίο είχε εκδικαστεί στο Σ.τ.Ε. αρνητικά το 2007. «Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρακάμπτει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας , των εγκεκριμένων χωροταξικών σχεδίων και της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να θυσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο μονότοξο πέτρινο γεφύρι;», ρωτά η παράταξη και ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Δηλώνει δε πως θα συμμετέχει σε κάθε δίκαιη αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Με δεδομένο το ότι ο επικεφαλής της παράταξης Β. Αργύρης είναι και βουλευτής ουσιαστικά με τη χτεσινή ανακοίνωση δηλώνει πως θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Από την πλευρά του ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου (το παρών έδωσαν και οι Θ. Οικονόμου, Π. Στασινός) μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου της βουλής η οποία εξετάζει το νομοσχέδιο τονίζει:
Όπου υπενθύμισε πως «πριν δύο χρόνια είχε επιχειρηθεί από την προκάτοχό σας, κυρία Μπιρμπίλη, να περάσει μία αντίστοιχη διάταξη που χαρακτήριζε ως ΑΠΕ υδροηλεκτρικά έργα έως 100 MW. Τότε με τη συμπαράσταση και άλλων συναδέλφων αποτρέψαμε μια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχαμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Συγκεκριμένα, θα είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα είχαμε χαρακτηρισμένα υδροηλεκτρικά έργα 100 MW, όταν διεθνώς δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που τα υδροηλεκτρικά έργα πάνω από 15MW να χαρακτηρίζονται ΑΠΕ. Αυτό αφορούσε τότε μία διάταξη που προσπαθούσε να λύσει κάποια ζητήματα σαν και αυτά που προσπαθείτε να λύσετε κι εσείς, αλλά κάποια θέματα έχουν δρομολογηθεί.».
-Σημείωσε για την 20ετίας μελέτη του υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το υπουργείο: «Δεν ξέρω πόσο έγκυρες ή όχι είναι αυτές οι μελέτες του παρελθόντος, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το έργο συνάντησε την καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής».
-Αναφέρθηκε στην φραγματοποίηση του Αράχθου: «Ο ποταμός έχει συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα που είναι το «Πουρνάρι 1» και το «Πουρνάρι 2». Εκεί που τελειώνει η μία λίμνη στην ευθεία σε ένα χιλιόμετρο θα κατασκευαζόταν το τρίτο φράγμα που θα αποτελούσε τεράστιο περιβαλλοντικό φορτίο και θα ήταν μία ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή»,
-Απείλησε ακόμη και με καταψήφιση της δανειακής σύμβασης: «Από αυτό (σσ. αλλαγή άρθρου 56) τουλάχιστον εγώ θα συναρτήσω την τελική μου στάση στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά ενδεχομένως και σε μελλοντικά νομοσχέδια, ακόμη και στη δανειακή σύμβαση.
-Πρότεινε για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων την εξαίρεση ενός τμήματος 200 – 300 στρεμμάτων στην Αλπική Ζώνη για να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις για ένα χιονοδρομικό κέντρο μικρής έκτασης ή κάποιων μικρών εγκαταστάσεων για ορειβατικούς σκοπούς.
Τι είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στις παρατηρήσεις του κ. Τσιρώνη απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας:
-Η χώρα χρειάζεται υδροηλεκτρικά φράγματα για την ισορροπία του ενεργειακού της σχεδιασμού. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει ΑΠΕ στα υδροηλεκτρικά, αλλά είμαστε, μάλλον, από τις λίγες χώρες όπου βάζουμε τον πήχη εκεί που τον βάζουμε (σς. η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δέχεται το όριο των 15 MW φραγμάτων ως ΑΠΕ, ενώ στην Ευρώπη το όριο είναι 10)
- «Όταν επιλέγεται ή προωθείται να γίνει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό κάπου, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν μια σειρά από πράγματα, μεταξύ των οποίων η επιβάρυνση συνολικά της περιοχής και όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού.
Το πλαίσιο σχεδιασμού γι’ αυτά, είναι τα σχέδια διαχείρισης των ιδιωτικών πόρων που γίνονται αυτή τη στιγμή και εκπονούνται στις διάφορες περιοχές. Εγώ ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τους βουλευτές που είναι από τις περιοχές αυτές και μεταφέρουν ζητήματα που αφορούν την επιβάρυνση της περιοχής. Το Υπουργείο είναι απολύτως έτοιμο να κάνει προσαρμογές, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές, να προκύψουν μέσα από μια διαδικασία που θα εκφράζονται οι τοπικοί φορείς και θα είναι μια διαδικασία στην οποία, συνεπώς, θα είναι ξεκάθαρη ποια θα είναι η βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Με μια πραξικοπηματική (πολιτικά, συνταγματικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά) κίνηση, η κυβέρνηση της υποταγής και του fast track επιχειρεί μέσα από το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στη βουλή να ακυρώσει στην ουσία, την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ κατά της κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων παρατηρώντας:
-Το ΣτΕ στην ακυρωτική του απόφαση, είχε απορρίψει ρητά όχι μόνο την περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου που κατατέθηκε από την εταιρεία, αλλά και γενικά την κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο. Έτσι, οι φωτογραφικές διατάξεις έρχονται όχι απλώς να παρακάμψουν την απόφαση, αλλά να αμφισβητήσουν την ίδια του την ύπαρξη και να ακυρώσουν τον ρόλο του ΣτΕ.
- Ο κ. Εμφιετζόγλου προεκλογικά είχε δηλώσει δημόσια την πολιτική και οικονομική του στήριξη στο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και τώρα ήλθε η ώρα να «δικαιωθεί» για τις επιλογές του.
-«Η ‘κυβέρνηση’ αυτή, συγκροτήθηκε με την πρόφαση να διαχειρισθεί την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και μόνο(!) και βλέπουμε εδώ και δύο μήνες να προσπαθεί να ξεπουλήσει όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας». Ευρύτερα για το πολυνομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και πραξικοπηματική την διαδικασία με την οποία προωθείται και υπογραμμίζει: «Το νομοσχέδιο «έκπληξη» αφορά σε μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος, όπως την αδειοδότηση για έργα ανάκτησης ή διάθεσης αποβλήτων, αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, χωροταξικού σχεδιασμού, ρύθμισης αυθαιρέτων και πολλά άλλα, ενώ πιάνει μεταξύ άλλων τα «καυτά ζητήματα» του Παρνασσού, του Υμηττού και του φράγματος του Άραχθου που βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών τοπικών κινημάτων. Έτσι, ο Υπουργός προσπαθεί με «τρικ» να αιφνιδιάσει τους κοινωνικούς φορείς και ν’ αποφύγει την κοινωνική αντίδραση».
Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου