10/1/12

Αλίμονο αν πορευόμαστε χωρίς όνειρα - Συνέντευξη του Δημάρχου Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ στα Πρωινά Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Γιάννης Σεντελές είναι ένας από τους νέους δημάρχους της Ηπείρου, στο σύντομο όμως διάστημα του πρώτου χρόνου της θητείας του έδειξε ότι αντέχει το βάρος των καθηκόντων του. Αγαπάει τον τόπο του, περνάει τον περισσότερο χρόνο στα Πράμαντα και τα χωριά του μεγάλου πλέον Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων κι δεν υποχωρεί μπροστά στα καθημερινά προβλήματα που δημιουργεί το μνημόνιο και η περικοπή του προϋπολογισμού από το κράτος. Είχαμε μαζί μία πρώτη ανιχνευτική θα τη λέγαμε συζήτηση απολογισμού για τον πρώτο χρόνο, στο πλαίσιο του αφιερώματος των «ΠΝ» στους δήμους των Ιωαννίνων, αφιέρωμα που θα επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο ώστε να έχουμε και μία εικόνα για την εξέλιξη των δημοτικών πραγμάτων.



Ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος της θητείας σας. Ποια θα ξεχωρίζατε ως θετικά της δημοτικής αρχής αλλά και τι δεν μπορέσατε να κάνετε από αυτά που είχατε προγραμματίσει;

Στα θετικά είναι αναμφισβήτητα ότι μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο Δήμο αλλά και αδυναμία συγκρότησης υπηρεσιών λόγω τρομακτικής έλλειψης προσωπικού καθώς επίσης και καθυστέρηση κεντρικά των διαδικασιών για την ανάθεση κάποιων από αυτές τις υπηρεσίες σε ιδιώτες. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, υπαλληλικό προσωπικό υπερέβαλαν εαυτόν αλλά και σύλλογοι και απλοί δημότες σε μια συγκινητική εθελοντική προσφορά συνετέλεσαν ώστε να φτάσουμε μέχρι σήμερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε χωρίς καθυστερήσεις όλες τις διαδικασίες (απογραφή, οργανισμός, συγχώνευση νομικών προσώπων, επιχειρησιακό κ.λ.π.) που προέβλεπε ο Καλλικράτης για τη συγκρότηση των νέων Δήμων.
Δεν μπορέσαμε ασφαλώς να πραγματοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα αφού η χρηματοδότηση του Δήμου για επενδυτικές δαπάνες και έργα (ΣΑΤΑ) ήταν περίπου στο ένα πέμπτο των προϋπολογισθέντων κονδυλίων.

Ποια είναι σήμερα τα βασικά προβλήματα του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων και πώς σχεδιάζετε να τα αντιμετωπίσετε;

Δυστυχώς ο Δήμος μας έχει ακόμη σήμερα σοβαρά προβλήματα υποδομών. Η άμεση καταγραφή τους, που έχει σχεδόν στο σύνολό της ολοκληρωθεί, η αξιολόγησή τους κατά προτεραιότητα, η σύνταξη των απαραίτητων μελετών και η αναζήτηση των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης είναι ο βασικός κορμός του σχεδιασμού αντιμετώπισης. Στον τομέα της καθημερινότητας, που αναφερθήκαμε προηγουμένως, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές περικοπές στους πόρους, και συνεχίσει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου (οκταμηνίτες ) και συνεργασίας με ιδιώτες, εκτιμούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Παράλληλα τρέχει και η προσπάθεια προώθησης ζητημάτων που αφορούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής μας κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή (κτηνοτροφία - πτηνοτροφία) και τριτογενή τομέα (τουρισμό).

Η περικοπή των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό;

Για τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους, όπως ο δικός μας, η περικοπή αυτή δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν ίδιοι πόροι και δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν άμεσα ή  βραχυπρόθεσμα. Η λειτουργία του Δήμου είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κρατική επιχορήγηση και αν οι περικοπές αυξηθούν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Στο τομέα των έργων και των επενδύσεων ο μόνος δρόμος είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων, πέραν των εθνικών πόρων, (ΕΣΠΑ, Μπαλτατζής, ΟΠΑΑ, INTERREG κ.λ.π.) που τρέχουν ή θα τρέξουν και σ’ αυτή την κατεύθυνση ρίχνουμε όλο το βάρος.

Παρά τα προβλήματα, έχετε έναν μεγαλύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή σας;

Αυτή η περιοχή έχει παραμεληθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες μολονότι, σήμερα όλοι το αναγνωρίζουν, εμφανίζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν αξιοποιηθούν θα βοηθήσουν όχι μόνο την ίδια αλλά και τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και κατ’ επέκταση όλη την Ήπειρο. Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε έναν συγκροτημένο στρατηγικό σχεδιασμό, που θα μπορούσε να αναλυθεί στα παρακάτω σημεία:
- Ενίσχυση της οικονομίας μέσω υποδομών που αφορούν το τουριστικό προϊόν (Βελτίωση προσβάσεων, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία τουριστικών προορισμών κ.α.) και τη ζωϊκή παραγωγή (της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας)
- Διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των οικισμών, καθώς και έργα ανάπλασης αυτών.
- Εύρυθμη λειτουργία και επάνδρωση των υπηρεσιών του Δήμου με το απαραίτητο δυναμικό και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες αυτής
- Παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από τον ανθρώπινο παράγοντα. Προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Δράσεις για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών NATURA, αλλά και αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών παραγωγής ενέργειας.
Τα παραπάνω οφείλονται στην περιοχή των Τζουμέρκων και δυναμικά πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Πώς θα συμβιώσετε με τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, ο οποίος είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που κληρονομήσατε θα λέγαμε;


Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων εμμένει στη σταθερή θέση ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των εκκρεμουσών δικαστικών αποφάσεων.
Από τη στιγμή όμως που επιβλήθηκε με το γνωστό τρόπο η λειτουργία του, είναι προφανές ότι αυτή δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Σύμφωνα δε με όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις η όποια "συμβίωση" με τον ΧΥΤΑ δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να είναι μακροχρόνια.
Ο ΧΥΤΑ λοιπόν θα πρέπει, για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει, να λειτουργήσει σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές και με όλο το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτή η λειτουργία θα πρέπει να γίνει μέσα από τον νέο Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί σε περιφερειακό επίπεδο και μέσα στον φορέα αυτό ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, όσον αφορά στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, θα πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Δημότες της Τοπικής Κοινότητας Ελληνικού θα πρέπει κατά προτεραιότητα να επιλέγονται στη στελέχωση του προσωπικού του ΧΥΤΑ, ενώ τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και η Πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ανταποδοτικών οφελών προς την Τ.Κ. Ελληνικού, που στοιχειωδώς θα αντισταθμίζουν την όχληση και την επιβάρυνση της περιοχής από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.


Πώς κρίνετε τον πρώτο χρόνο του Καλλικράτη; Θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός καλύτερα από τον Καποδίστρια; Πολλοί λένε ότι θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότεροι οι δήμοι στο μέλλον…

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας δίνει στον «Καλλικράτη» κακό βαθμό. Αποδεικνύεται ότι σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτή κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όταν γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν με τον κλασικό «ελληνικό» τρόπο «ξεκινάμε και θα δούμε…». Με δεδομένη δε τη σημερινή κρίση η συνέχεια προδιαγράφεται δυσκολότερη.

Πιστεύετε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να διαχειρίζονται ένα μεγαλύτερο μέρος της φορολόγησης του κράτους; Μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος;

Το κράτος πρέπει να πάρει κάποια στιγμή τη μεγάλη και σοβαρή απόφαση να εμπιστευτεί επιτέλους την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Μια ακόμη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια αγνοήθηκε παντελώς το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης. Η οικονομική αυτονόμηση  της Αυτοδιοίκησης, η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της κεντρικά σχεδιαζόμενης  οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η περιοχή σας είναι πολύ όμορφη αλλά και απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, κάτι που ίσως να ευνοεί τον τουρισμό για παράδειγμα. Αν μετακόμιζε μια οικογένεια σε ένα από τα χωριά σας, θα τα κατάφερνε να επιβιώσει; Θα το προτείνατε;

Κάποιος που έχει πραγματικά διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά στις δύο κατευθύνσεις, που ευνοούνται στην περιοχή μας, την κτηνοτροφία – πτηνοτροφία και τον τουρισμό, μπορεί όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να αναπτυχθεί επιχειρηματικά και να οργανώσει μια ζωή με ικανοποιητικό εισόδημα και ποιότητα ζωής. Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα τα τελευταία χρόνια. Το προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα.   Επαναλαμβάνω όμως το επίρρημα «σοβαρά». Λογικές «κουτοπόνηρες» του τύπου «ξεκινάω, παίρνω την επιδότηση και βλέπουμε…» δεν περπατάνε πλέον, όχι μόνο στα Τζουμέρκα αλλά πουθενά.

Θα σας ενδιέφερε μια δεύτερη θητεία στη δημαρχία των Β. Τζουμέρκων;

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας δύσκολης τετραετίας και είμαστε επικεντρωμένοι στο στήσιμο του νέου δήμου και την προώθηση και επίλυση των πολλών προβλημάτων και αναγκών του, έτσι ώστε οι σκέψεις για τις επόμενες εκλογές να φαντάζουν και να είναι πράγματι ακόμη πολύ μακρινές. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τα Τζουμέρκα και το Δήμο είναι γνωστό και δεδομένο και παραμένει αμείωτο, σε κάθε περίπτωση όμως η τελική απόφαση, όταν ληφθεί, θα είναι προϊόν συλλογικής διαδικασίας μεταξύ των συνεργατών μου και μέσα από τη δημοτική μας παράταξη.


Από το Δημαρχείο στη Δημοτική Θεατρική Σκηνή

Ασχολείστε και ο ίδιος προσωπικά με το θέατρο και τον πολιτισμό. Προλαβαίνετε, τα καταφέρνετε με τις καθημερινές υποχρεώσεις; Να ακολουθούν οι άνθρωποι τα όνειρά τους ή να συμβιβάζονται όταν πρέπει να πετύχουν κάτι πιο χειροπιαστό από αυτό που ονειρεύονται;

Ο χρόνος που «κλέβω» για να ασχοληθώ με τον πολιτισμό, το θέατρο, τη μουσική είναι χρόνος κλεμμένος από τον λίγο, είναι γεγονός, αλλά απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, που κάθε Δήμαρχος, κάθε άνθρωπος, αν θέλετε, οφείλει να εξοικονομεί για τον εαυτό του και την απαραίτητη προσωπική του ξεκούραση. Και μολονότι η ασχολία αυτή γίνεται πολύ σοβαρά, αποτελεί εντούτοις για μένα πραγματική ξεκούραση. Άλλωστε το όποιο προϊόν αυτής της ενασχόλησης επιστρέφει και πάλι στο Δήμο,  αφού μιλάμε για τη λειτουργία της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής.
Αλίμονο, αγαπητέ Φιλήμονα, αν πορευόμαστε χωρίς όνειρα. Κανένας άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο όταν κατέχει μια σοβαρή θέση ευθύνης, όπως ένας Δήμαρχος, δεν θα μπορέσει να έχει μια πραγματικά αποδοτική και ωφέλιμη διαδρομή, αν είναι μονοδιάστατος.

--------
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, έχει έδρα τα Πράμαντα. Προήλθε από τη συνένωση πολλών δήμων και κοινοτήτων, όπως των δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και των κοινοτήτων Βαθυπέδου, Ματσουκίου, Καλαρρυτών, Συρράκου.
Ξεκινάει στην ουσία από τα Γιάννενα και φτάνει στην Άρτα, καλύπτοντας μία πολύ μεγάλα έκταση και ένα πολύ όμορφο περιβαλλοντικά ανάγλυφο με μεγάλα βουνά και ποτάμια, πολιτιστικά μνημεία και, σπάνιες φυσικές ομορφιές. Τα Τζουμέρκα είναι θα λέγαμε ο τόπος που ανακαλύπτουν όλο και πιο πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι. Με την απογραφή του 2001 ήταν συνολικά 7097, με τη νέα απογραφή όμως του 2011 έχει 5770 κατοίκους.

 Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου