11/1/12

Περιπολίες αστυνομικών και μπλόκα για κλέφτες

Του Κώστα Μπατσή

Απανωτές κλοπές σε βάρος πολλών κατοίκων σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου στα δημοτικά διαμερίσματα Πλατανούσας και Μονολιθίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων.
Κι επειδή ο φόβος έπαψε πλέον να φυλάει τα έρμα, αντιθέτως σκιάζει τους λιγοστούς υπέργηρους στην πλειονοψηφία τους κατοίκους των ορεινών χωριών μας, το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τέθηκε υπόψη του δημάρχου τους κ. Γιάννη Σεντελέ από τον πρόεδρο του κοινοτικού διαμερίσματος Κ. Κώστα Νταλίτσα. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα δύο διαμερίσματα ενημερώθηκαν από τους δημότες για τις κλοπές, τον τρόπο, τις ημέρες και τις ώρες που διαπράχθηκαν, καθώς και για τις ανησυχίες και τον τρόμο που προκάλεσαν στο λιγοστό και απομονωμένο ντόπιο πληθυσμό.
Μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικών με το πρόβλημα, ο δήμαρχος απευθύνθηκε στο δραστήριο Διευθυντή Ασφαλείας Ιωαννίνων κ. Βασίλη Θεοχάρη, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για τις σημειωθείσες κλοπές και την ανησυχία των κατοίκων για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ζωές και οι περιουσίες τους.
Η αντίδραση του κ. Θεοχάρη υπήρξε άμεση. Την επομένη κιόλας ημέρα συνοδευόμενος από το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, στο οποίο υπάγονται  τα χωριά Πλατανούσα και Μονολίθι, κ. Βασίλη Σπύρου , επισκέφτηκαν την περιοχή και σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δύο χωριά αφού άκουσαν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των κατοίκων υποσχέθηκαν συνεχή αστυνόμευση της περιοχής με καθημερινές περιπολίες, μπλόκα και αιφνίδιους ελέγχους ημέρα και νύχτα σε διερεχόμενους αλλά και σε ντόπιους.
Κι επειδή εκφράστηκαν απόψεις πως ο εχθρός είναι εσωτερικός, δηλαδή ντόπιος ή συγχωριανός, συστάθηκαν μέτρα παγίδευσης αυτού ή αυτών από τους ίδιους τους κατοίκους. Επίσης προτάθηκε  να σημειώνουν τους αριθμούς οχημάτων αγνώστων που σταθμεύουν περιστασιακά σε μέρη που δεν δικαιολογείται η παρουσία τους ή επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους χωρίς εμφανείς λόγους, να παρατηρούν  με ποιους κάνουν παρέα, καθώς και αν τις ημέρες που εμφανίζονται σημειώνονται κλοπές. Επίσης τους συνέστησαν και άλλα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, γιατί ναι μεν η αστυνομία θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να εντοπισθούν, συλληφθούν και οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για τις κλοπές, αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα! Οι κάτοικοι άκουσαν με ικανοποίηση τα μέτρα που θα ληφθούν και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν.
Τα μέτρα πρόληψης στα οποία περιλαμβάνονται αιφνίδιοι έλεγχοι οχημάτων και πεζών, περιπολίες και μπλόκα όλο το εικοσιτετράωρο αποσκοπούν στη σύλληψη των δραστών, τον εντοπισμό οδηγών χωρίς δίπλωμα, την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, ασφάλεια, κάρτα καυσαερίων και τεχνικό έλεγχο, αλλά και στον περιορισμό κρουσμάτων λαθροθηρείας και υλοτομίας που επιδίδονται περιστασιακά άγνωστοι.
Ελπίζουμε τα μέτρα να αποδώσουν, να συλληφθούν οι παράνομοι και η ηρεμία και ασφάλεια, που τόσο διαταράχτηκαν τελευταία, να επανέλθει στους κατοίκους της Πλατανούσας και του Μονολιθίου όπως υποσχέθηκαν οι κ. Θεοχάρης και Σπύρου. Τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση και το αμέριστο ενδιαφέρον που έδειξαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι ακρίτες των Βορείων Τζουμέρκων. Ακρίτες, το ηθικό των οποίων τονώθηκε ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν και νιώθουν πως έχουν πλέον κάποιους δίπλα τους να νοιάζονται γι΄ αυτούς.
Σε επαφή μας με το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννη Σεντελέ μας τονίστηκε ότι η βελτίωση των συνθηκών αστυνόμευσης της γενικότερης περιοχής του Δήμου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Στην συνεργασία με τον Δ/ντή Ασφαλείας κ. Θεοχάρη περιλαμβάνονται και αιτήματα για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πραμάντων, αλλά και παρουσία περιπολιών και ελέγχων και στην περιοχή του πρώην Δήμων Τζουμέρκων και των ορεινών πρώην Κοινοτήτων του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου