17/1/12

Υδροηλεκτρικό Αγ. Νικολάου Αράχθου: Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία με την οποία υδροηλεκτρικά έργα ισχύος άνω των 15 MW, δεν πρόκειται να εγκρίνονται απευθείας, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, απέσπασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε Ιωάννινα και Άρτα αντίστοιχα Θαν. Οικονόμου, Δημ. Τσιρώνης και Π. Στασινός.
Οι τρεις βουλευτές συναντήθηκαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου το πρωί της Δευτέρας αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει μεταφέροντας την αγανάκτηση των φορέων και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας γιατί ανοίγει ξανά σχεδόν από το πουθενά, ένα θέμα το οποίο πίστευαν, ότι έχει λήξει οριστικά με την απόφαση του ΣτΕ το 2008, όπως επίσης και με την έγκριση του Χωροταξικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο δεν αναφέρεται καν η προοπτική της λειτουργίας μεγάλων υδροηλεκτρικών.


Ο Σύλλογος Αράχθου
Στα βαθιά και μάλιστα άμεσα καλείται να κολυμπήσει εν τω μεταξύ και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου η νέα διοίκηση του οποίου συγκροτήθηκε σε σώμα την Κυριακή. Ο νέος πρόεδρος Κ. Δημητρίου στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα έχει μία πιθανή λειτουργία ενός τέτοιου υδροηλεκτρικού έργου, ενώ πρόσθεσε, ότι ο Σύλλογος θα παρέμβει προς όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, ζητώντας να μην περάσει από τη Βουλή, το «φωτογραφικό», όπως το χαρακτήρισε άρθρο σε ένα άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο.
«Δε θα δεχθούμε την ηθική κατάπτωση των βουλευτών και του Κοινοβουλίου να εγκρίνουν φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων για να προσθέσει ότι πέραν των άλλων με το άρθρο αυτό ακυρώνεται και η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των λιμνών και ποταμών.
Η νέα σύνθεση του Συλλόγου έχει ως εξής: Κ. Δημητρίου : Πρόεδρος, Καραμπίκας Ηλίας: Αντιπρόεδρος, Ντούρος Ιωάννης: Γραμματέας, Τόλη Ευγενία: Ταμίας, Κωσταδήμας Βασίλης: Μέλος και αναπληρωματικά μέλη οι Δημήτριος Μήτσης και Κώστας Λούκας.  Νέα δήλωση Γ. Παπαδημητρίου
Η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», στο μεταξύ,  καλεί τους βουλευτές της Περιφέρειας αλλά και όλης της χώρας να πιέσουν για την απόσυρση και να καταψηφίσουν τις διατάξεις, που παραδίδουν το περιβάλλον της Ηπείρου βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου αναφέρει τα εξής: «Ήταν τελικά βάσιμες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που έκαναν λόγο για πρωτοχρονιάτικο μποναμά στον επιχειρηματικό όμιλο Εμφιετζόγλου. Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πριν από 3 μέρες και προωθείται με διαδικασίες εξπρές για ψήφιση από την Βουλή, μεταξύ πολλών άλλων επικίνδυνων διατάξεων, αποτελεί φωτογραφία των επιδιώξεων του λόμπυ των κατασκευαστών φραγμάτων και των συμφερόντων του συγκεκριμένου ομίλου. Με τις διατάξεις του επιχειρείται α) γενικά η εξομοίωση των μεγάλων φραγμάτων, που προκαλούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες συνέπειες, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και β) ειδικά η σκανδαλώδης «διευκόλυνση» του ομίλου, που ενδιαφέρεται για την κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου, και η παράκαμψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε ακυρώσει οριστικά την κατασκευή του. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου αποτελεί ωμή πρόκληση προς το λαό των Τζουμέρκων και ολόκληρης της Ηπείρου. Προειδοποιούμε όσους περιφρονούν έναν από τους εμβληματικούς αγώνες της περιοχής μας ότι θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι κάτοικοι των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά απέναντι στους μποναμάδες και τη λεηλασία».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου, με τις ευλογίες των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), φέρνει εσπευσμένα την εν λόγω διάταξη, η οποία «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια» το παλιό χωροταξικό και με το «έτσι θέλω» προτίθεται να εγκρίνει την κατασκευή του Φράγματος Αγίου Νικολάου, προκειμένου κυριολεκτικά «στο παρά πέντε» και πριν λήξει η θητεία της, να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς της και τις δεσμεύσεις που έχει με μεγάλους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως ο κ. Εμφιετζόγλου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (εκλεκτός του ΛΑΟΣ), αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για το φυσικό- πολιτιστικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Σ΄αυτήν την κατρακύλα της κυβέρνησης Παπαδήμου και των κομμάτων που τη στηρίζουν, ο λαός της Άρτας, των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου θα απαντήσει με αντίσταση και νέους αγώνες. Τους προειδοποιούμε από τώρα. Τα κερδοσκοπικά τους σχέδια δεν θα περάσουν».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
 http://epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου