5/1/12

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης

Με αρκετές περικοπές σε ότι αφορά τις θέσεις που είχαν αιτηθεί οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανισμοί, συνοδεύτηκε η ανακοίνωση της κατ’ αρχήν αξιολόγησης για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στην Ήπειρο.
Το «ψαλίδισμα» οφείλεται κυρίως στο ότι οι αιτήσεις υπερκάλυπταν τον στόχο των 2950 θέσεων εργασίας που αφορούσε την Ήπειρο και τον οποίο είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας δια στόματος του Γιώργου Κουτρουμάνη πριν από ένα περίπου μήνα.
Για το πόσες θέσεις εγκρίνονται ειδοποιήθηκαν αρχικά οι οργανώσεις που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων και στη συνέχεια μέσω αυτών οι συμπράττοντες φορείς.
Το επόμενο βήμα είναι η επικαιροποίηση των μνημονίων συνεργασίας των φορέων απασχόλησης με τους συμπράττοντες φορείς, για να ακολουθήσει η σύνταξη των τεχνικών δελτίων και η υποβολή των τελικών προτάσεων στη διαχειριστική αρχή.
Εκτιμάται ότι οι τελικές αποφάσεις ένταξης μπορεί να είναι έτοιμες μέσα στο επόμενο δίμηνο και να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη ανέργων.
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί θέσεις για πέντε κατηγορίες ανέργων.
Μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι έως 30 ετών, επιστήμονες και βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 ευρώ.
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας.
Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.
 Οι θέσεις στην Ήπειρο
Στην Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ 440 θέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων (220 από 605), Θεσπρωτίας (20 από 50), Άρτας (90 από 172) και Πρέβεζας (110 από 234).
Ακόμη μέσω της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, 325 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων (110 από 320), Άρτας (100 από 150), Πρέβεζας (50 από 120) και Θεσπρωτίας (65 από 100).
Αναφορικά με τις θέσεις στους Δήμους του νομού Ιωαννίνων, εγκρίθηκαν στο Δήμο Ιωαννιτών 180 από τις 480 αιτούμενες θέσεις, στο Δήμο Κόνιτσας 70 από 178, στο Δήμο Ζίτσας 70 από 152, στο Δήμο Μετσόβου 50, στο Δήμο Ζαγορίου 50, στο Δήμο Πωγωνίου 70 από 152, στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων 50 και στο Δήμο Δωδώνης 88.
Σε ότι αφορά  τους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου, εγκρίθηκαν στο Δήμο Πρέβεζας 120 από τις 320 αιτούμενες θέσεις, στο Δήμο Ζηρού 110 από τις 277, στο Δήμο Πάργας 60 από τις 150, στο Δήμο Σουλίου 80, στο Δήμο Ηγουμενίτσας 160, στο Δήμο Φιλιατών 40 από τις 200, στο Δήμο Αρταίων 300, στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων 50, στο Δήμο Ν. Σκουφά 75 και στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη 40.
Μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εγκρίθηκαν θέσεις για νοσοκομεία της Ηπείρου και συγκεκριμένα 45 από τις 96 για το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», 40 από τις 78 για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και 20 από τις 88 για το Νοσοκομείο Φιλιατών.
Στο σύνολό τους εγκρίθηκαν οι θέσεις για την Ομοσπονδία Τουριστικών και Αγροτουριστικών καταλυμάτων (2) για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ιωαννίνων (6), για τη Χορωδία Πρέβεζας Αρμονία (5) και για το Κέντρο Έρευνας και Στήριξης Θυμάτων Κακοποίησης, Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και Προστασίας Μονογονεϊκών Οικογενειών Πρέβεζας (6).
Επίσης εγκρίθηκαν 5 από τις 37 αιτούμενες θέσεις για τη Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων, 10 από τις 12 για το Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενώ απορρίφθηκαν οι προτάσεις του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων / Ινστιτούτο Γάλακτος για 8 θέσεις και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αμβρακικού για 4 θέσεις.
Μέσω της Πίνδου Περιβαλλοντικής, ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εγκρίθηκαν  56 θέσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου, 15 θέσεις στον Φορέα Διαχείρισης Πίνδου, 10 θέσεις στον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, 41 θέσεις στον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων και 71 θέσεις στην Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.
Μέσω της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης εγκρίθηκαν 12 θέσεις στο ΚΕΘΕΑ, αριθμός αντίστοιχος με τις αιτούμενες.
Μέσω του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ εγκρίθηκαν 70 θέσεις στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής από τις 172 αιτούμενες θέσεις.
Τέλος, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εγκρίθηκαν για αναπτυξιακά προγράμματα 50 θέσεις στο νομό Ιωαννίνων, 35 στο νομό Θεσπρωτίας, 29 στο νομό Πρέβεζας και 30 στο νομό Άρτας.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου