27/1/12

Παραμένει το ουσιαστικό πρόβλημα της κατασκευής του φράγματος Αράχθου

Mετά την συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Οικονόμου συνοδευόμενος από μέλη του Προεδρείου και συνεργάτες του, καθ΄ υπόδειξη των Βουλευτών συνόδευσε αυτούς στη Βουλή για να συναντηθούν με τον Υπουργό Γ.  Παπακωνσταντίνου.

Εκεί προσήλθαν και οι άλλοι βουλευτές της Ηπείρου όπου συναποφασίσθηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό η απόσυρση της διάταξης του άρθρου 56 του Νομοσχεδίου πλήν του Προέδρου της Πανηπειρωτικής που ζήτησε την απόσυρση και της διάταξης του άρθρου 52.

Όταν ήρθε ο Υπουργός  πριν προλάβει ο  β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης να του ανακοινώσει την απόφασή μας , περί απόσυρσης  του άρθρου 56, πήρε ο ίδιος τον λόγο και  ανακοίνωσε σχετική τροποποίηση που θα γίνει .

Μετά από λίγο προσκόμισε  και την τροποποίηση, η οποία είναι μεν θετική σε σύγκριση με την προϋφιστάμενη διάταξη ,γιατί καταργείται η αδειοδότηση εντός 20 ημερών και χρειάζεται υποβολή αίτησης από την αρχή , αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα της κατασκευής του φράγματος Αράχθου παραμένει γιατί η καινούργια διάταξη του 56 αναγράφει ως επικεφαλίδα "ΕΝΑΡΜΌΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ"


"Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού των περιφερειών (το οπποίο σημειωτέον είναι σε διαβούλευση) τα εγκεκριμένα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης , επιβάλλεται να τροποποιούνται ή να αναθεωρούνται προκειμένου να εναρμονίζονται πρός τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Σε περίπτωση ήδη θεσμοθετημένων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ρυθμιστικών σχεδίων , γενικών πολεοδομικών σχεδίων , ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεως γής , το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις επιλογές οι κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και μέχρι την εναρμόνισή τους πρός τις επιλογές ήκατευθύνσεις αυτές , η χωροθέτηση των έργων διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των επιλογών και κατευθύνσεων των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών".
Με το περιεχόμενο αυτό διαφώνησε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος και οι συνεργάτες του ,επιχειρηματολογώντας, αλλά και ο β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αργύρης, ''γιατί ουσιαστικά, έβγαλε το φράγμα Αράχθου από την πόρτα και το βάζει από το παράθυρο'', αφού υποβαθμίζει τα χωροταξικά σχέδια ,τα οποία λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους για να φτιαχτούν (κοινωνικές , οικονομικές , περιβαλλοντικές , πολιτιστικές κ.λ.) (τέτοιο σχέδιο είναι το από 2003 Χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο στηρίχθηκε και η απόφαση του ΣτΕ  και ακύρωσε τόσο την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άδεια περιβαλλοντικών όρων της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε) ,τα οποία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Και αναβαθμίζει τα σχέδια  διαχείρισης λεκανών απορροής, τα οποία είναι σίγουρο, ότι θα συμπεριλάβουν το φράγμα και τα οποία εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα ,χωρίς να περάσουν από τη Βουλή.

Άρα επιθυμία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παπακωνσταντίνου είναι  το έργο να γίνει γι΄ αυτό δεν τροποποίησε και τη διάταξη του άρθρου 52 που προβλέπει την εξομοίωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά από αυτά, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εμένει στην θέση της περί απόσυρσης των άρθρων 52 και 56 του ν/σ του ΥΠΕΚΑ και καλεί τους Βουλευτές της Ηπείρου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να παλέψουν για την απόσυρση ή καταψήφιση των συγκεκριμμένων άρθρων. Παράλληλα καλεί τους φορείς και την κοινωνία της περιοχής Αράχθου και όλης της Ηπείρου σε  επαγρύπνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου