12/11/12

Γεφύρι Πλάκας - Ένα θαύμα της μαστορικής τέχνης - Ποιο είναι το μέλλον του;

Στην διεύθυνση που υπάρχει στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ για το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας.
Πέρα από τις πληροφορίες για την κατασκευή του αναδεικνύεται και ο κίνδυνος από την πιθανή κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου.
Σήμερα, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμπεριληφθεί η κατασκευή του φράγματος στις προτάσεις για τη διαχείριση της λεκάνης του Αράχθου, φαίνεται ίσως ότι ο κίνδυνος απομακρύνεται, αλλά φορείς και κάτοικοι βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή και ετοιμότητα.
 (Μιά ιστορική φωτογραφία! Το Γεφύρι της Πλάκας βομβαρδισμένο από τους Γερμανούς. Το Γεφύρι αντιστάθηκε στις βόμβες. Στα "επενδυτικά σχέδια" των μεγαλοεργολάβων και των πρόθυμων να τους εξυπηρετήσουν θα αντέξει;!)
Ένας όμως ακόμη κίνδυνος είναι ορατός. Η φθορά των βάθρων του γεφυριού και η  ανάγκη για την εκτέλεση ενός έργου για την υποστήριξή τους.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας του Αράχθου προώθησαν προς την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του Νομού Ιωαννίνων σχετική μελέτη, που είχε εκπονηθεί παλιότερα από την τότε Νομαρχία Ιωαννίνων, προκειμένου να προωθηθεί αρμοδίως προς το Υπουργείο Πολιτισμού, να λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και στη συνέχεια να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης.
Δυστυχώς ένα χρόνο μετά υπάρχει στασιμότητα. Σε επικοινωνία με το Υπουργείο πρίν λίγο καιρό διαπιστώθηκε ότι είχε χαθεί (!) η αποσταλθείσα μελέτη και ο Σύλλογος προστασίας Αράχθου ανέλαβε τις σχετικές ενέργειες για να την ξαναστείλει.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος Γιάνης Σεντελές επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε σχετικές επαφές με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι αρμόδιοι μηχανικοί διαπιστώνουν αρκετές ελλείψεις στη μελέτη και στέλνουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους.
Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να συμπληρωθεί η υπάρχουσα μελέτη και με γρήγορες διαδικασίες να εγκριθεί, ώστε να ενταχθεί στη συνέχεια το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο επίσης παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί.
Είναι φανερό ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν μπορεί να αναληφθούν παρά από την Περιφέρεια της Ηπείρου. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι διατεθειμένος να βοηθήσει όπου χρειαστεί.
  
Δείτε το σχετικό video κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
 http://www.youtube.com/

 http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου