27/11/12

«Ταξίδι» στην ποιητική ενδοχώρα του Β. Φίλου



Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

«… Δραπέτης από το κοιμητήριο της συνείδησης, ρεμβάζω στην κοιλάδα του ήλιου…»

Πολυστόχαστοι οι παραπάνω στίχοι από το ποίημα «Ολυμπία» αποδεικνύουν την ποιότητα, τη συγκρότηση σκέψης και σύλληψης, τη στοχαστική διάθεση και τον πλούτο της δουλειάς του δημιουργού τους  Βαγγέλη Φίλου.
Την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να γνωριστούμε με το δημιουργό και το έργο του μας έδωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) η οποία με τη συμμετοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθηνών διοργάνωσαν προς τιμήν του λογοτεχνική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Παρουσιάζοντας τον τιμώμενο ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ., φιλόλογος–κριτικός λογοτεχνίας κ. Κώστας Μαργώνης, είπε:

«… Ο Βαγγέλης Φίλος, με τα λογοτεχνικά του έργα, πεζά και ποιητικά και με τα άρθρα του κατέχει μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στους Τζουμερκιώτες λογοτέχνες και δημιουργούς… Η ποιητική του αναζήτηση, αρθρωμένη με στοχαστική διάθεση και οιστρηλατημένη από όραμα, είναι στραμμένη στον εσωτερικό του κόσμο, χωρίς όμως να καταλήγει στην εσωστρέφεια. Νομίζω πως ολόκληρο το έργο του είναι, με τα λόγια του ίδιου του δημιουργού, «ένα πείραμα, όπου αφήγηση και ποίηση συμπλέκονται σε μια σπονδύλωση εύκαμπτη, μεταβαλλόμενη και πολυσχιδή, πλουτίζοντας η πρώτη τη δεύτερη με τη μαγεία του μύθου και η δεύτερη την πρώτη με το ρυθμό εικόνων και ήχων, με τα σύμβολα και το αίνιγμα».
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η διακεκριμένη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου η οποία με  εμβριθή γνώση, μελέτη και άποψη αναφερόμενη στην ποιότητα της ποιητικής γραφής του Β. Φίλου, είπε πως πρόκειται για «… μια ποίηση με νοηματική αλληλουχία, μουσικότητα και πρωτοποριακή όχι μόνο για την εύστοχη υλοποίηση της μείξης των λογοτεχνικών ειδών ποίησης-θεάτρου ή ποίησης-πεζογραφίας αλλά κυρίως για τη δημιουργία ενός νέου μυθικού-ποιητικού σύμπαντος του προσωπικού τραύματος και του αδιεξόδου. Κύρια χαρακτηριστικά της ποίησής του ο μινιμαλισμός και η ήπια στοχαστική φωνή, η διαύγεια-παρά τον ερμητισμό της-η μυσταγωγία. Ο Βαγγέλης Φίλος διαλέγεται με τους αρχαίους λυρικούς ενώ συνδέεται άμεσα με τους καταραμένους ποιητές μας αναδεικνύοντας ένα νέο-ρομαντισμό…».
Για το είδος της ποίησης, τη μελωδικότητα, τον προσδιορισμό, τα νοήματα, τις εκφάνσεις, τις εναλλαγές των λέξεων και των χρωμάτων, την αγωνία και τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου, τα συναισθήματα, τα οράματα  και τους προβληματισμούς του ίδιου του δημιουργού, όπως πηγάζουν μέσα από τους στίχους του, έκανε εκτενή αναφορά, με διεισδυτική ματιά, εκτίμηση και αγάπη για το έργο του ο καταξιωμένος συγγραφέας κ. Πάνος Σταθόγιαννης.
Απευθυνόμενος προς τους πατριώτες και βιβλιόφιλους που τον τίμησαν με την παρουσία τους ο συγγραφέας, αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην τιμητική για το πρόσωπο και το έργο του εκδήλωση, εξομολογήθηκε πως ανταποκρίθηκε στην ευγενική πρόσκληση των διοργανωτών όχι από επιδίωξη προβολής, αλλά για μια πρώτη γνωριμία-ξενάγηση στον ποιητικό κόσμο και τα ερεθίσματα που πηγάζουν από μέσα του και τα οράματά του που μετουσιώνει σε στίχους. Διευκρινίζοντας πως δεν επιδιώκει την προβολή, γιατί, όπως ευστόχως δήλωσε, «πιστεύω πως όσοι κυνηγούν την προβολή χάνουν την ουσία τα γραπτά τους».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργος Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του Δήμους Κεντρικών Τζουμέρκων, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βασίλης Ρίζος και ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αττικής, καταξιωμένος συγγραφέας και λαογράφος κ. Χρήστος Παπακίτσος. Ποιήματα του τιμώμενου ανέγνωσε η γνωστή συμπατριώτισσα ηθοποιός κ. Θεοδώρα Σιάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου