15/11/12

Η συγκέντρωση ενημέρωσης - ανοιχτής συζήτησης για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού


Με ένα μεγάλο αριθμό εκπροσώπων φορέων και πολιτών γέμισε τη Δευτέρα το βράδυ η αίθουσα του κέντρου "Λιθαρίτσια", όπου έγινε η ενημερωτική συγκέντρωση - ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη στο βήμα
Εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, συλλόγων και Δήμων συμμετείχαν και κατέθεσαν τη δική τους άποψη.






Στη συγκέντρωση παρέστη και η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη συνοδευόμενη από πολυπληθές κλιμάκιο συνεργατών της. 
Είναι γνωστό ότι παρόμοια προβλήματα με τον ΧΥΤΑ Ελληνικού αντιμετωπίζει και ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Τα συμπεράσματα της συγκέντρωσης συνόψισε στο τέλος της τετράωρης σχεδόν διαδικασίας ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές στα παρακάτω σημεία:


  1. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι προβληματική. Η σημερινή κατάσταση δημιουργήθηκε από πολιτικές συμπεριφορές όσων είχαν  την ευθύνη σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν μπορεί να λειτουργεί. Όποιος αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του αναλάμβάνει και τις ευθύνες που προκύπτουν αό αυτή την πράξη. Η εκτέλεση των απαραίτητων έργων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι άμεσα απαραίτητη.
  2. Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Ελληνικού και το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου δείχνει ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη προοπτική λειτουργίας και επομένως άμεσα πρέπει να χωροθετηθεί ένας νέος ΧΥΤΥ, που θα καλύπτει τις περιφερειακές ανάγκες.
  3. Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες δικαστικών αγώνων.
  4. Θα γίνει προσφυγή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος
  5. Θα ζητηθεί από όλους τους φορείς (κόμματα, περιφερειακές παρατάξεις) να διατυπώσουν ξεκάθαρες απόψεις και δεσμεύσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
  6. Ζητάμε από τα Μ.Μ.Ε. τη συμπαράσταση και προβολή των απόψεων των φορέων και των κατοίκων για το ΧΥΤΑ.
  7. Τα παραπάνω θα διεκδικηθούν δυναμικά και με κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου