14/11/12

Προαναγγελία κινητοποιήσεων για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Κάθε περιθώριο να βρεθεί λύση με διάλογο, εξαντλεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
Ένα μικρό χρονικό περιθώριο, προκειμένου να αλλάξει η στάση και αντιμετώπιση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων απέναντι στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων σχετικά με το ζήτημα του ΧΥΤΑ Ελληνικού, αφήνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, που συμμετείχαν στην ανοιχτή, ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Λιθαρίτσια.
Σκοπός της δημοτικής αρχής, της επιτροπής αγώνα και της επιτροπής συμπαράστασης, που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ήταν να ενημερωθούν όλοι για τις εξελίξεις, μετά την ρύπανση που διαπιστώθηκε και τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Επιστημονικής Επιτροπής της Περιφέρειας, αλλά και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Μάλιστα, τα επόμενα αυτά βήματα δεν αποκλείουν και δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης των αρμοδίων για το έργο, τους οποίους οι φορείς του Δήμου κατηγορούν για «αδιαλλαξία και αλαζονεία».
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Γ. Σεντελές, αλλά και όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα που ακολούθησε, γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης ακόμη και της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αντί να γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία του έργου.
«Εμάς μας έχουν απομονώσει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, όπως ότι είμαστε λαϊκιστές και απλοϊκοί και από την άλλη πλευρά αυτοί εμφανίζονται ως σοβαροί και ως αυτοί που ενδιαφέρονται», ανέφερε ο κ. Σεντελές, ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Μπορεί για κάποιον Δήμαρχο να είναι καλό να στήνει οδοφράγματα, αλλά δεν κάνουμε τέτοια πολιτική. Αν το κάνουμε θα το κάνουμε για λόγους ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Μέχρι τότε και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δίνουμε ένα περιθώριο για ουσιαστική επιτέλους κουβέντα», σημείωσε.
Τον λόγο πήραν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, Γιάννης Αργύρης και Γιάννης Σταύρου, που σαφώς διάκεινται υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων, όπως είχαν τοποθετηθεί και στο Δημοτικό συμβούλιο.
Εκτός από τους αιρετούς του Δήμου, τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραϊμη, που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αλλά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Παπαδημητρίου και Μάκης Χατζηεφραιμίδης.
Ο πρώτος επιτέθηκε με δριμύτητα στην Περιφερειακή Αρχή, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση για το θέμα που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη, ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο για πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα γύρω από το θέμα του ΧΥΤΑ.
«Όσοι παραλάβουν το έργο, παραλαμβάνουν και τις ευθύνες»
Συνοψίζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Σεντελές, επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι για το έργο και την λειτουργία του θα πρέπει να προβούν σε όλα τα αναγκαία έργα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση, διαφορετικά και ο δήμος θα ακολουθήσει αδιάλλακτη στάση και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Επίσης, επισημαίνεται η αδήριτη ανάγκη για άμεση χωροθέτηση ΧΥΤΥ για όλη την Περιφέρεια και η συνέχιση του αγώνα σε δικαστικό επίπεδο. Μάλιστα, οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων και Σουλίου, πρόκειται να προσφύγουν από κοινού και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Δήμος ζητά ξεκάθαρες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις για το θέμα του ΧΥΤΑ.               
                                                                                                                         http://www.epirusonline.gr/                Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου